Deze app helpt zwangere vrouwen een zitplek te vinden in het OV

Sterre Touw 15 dec 2017 Zwanger

We kennen ze in Nederland allemaal; de bordjes in de tram’s, bussen en metro’s dat je je zitplek moet opgeven voor zwangere vrouwen of oudere mensen. In Tokio pakken ze het heel anders aan. Er is een app gelanceerd voor zwangere vrouwen om ze te helpen een metrostoel te vinden. Iets wat wij in Nederland ook wel willen.

We weten allemaal dat het voor een zwangere vrouw verschrikkelijk is om langdurig te moeten staan in het openbaar vervoer. Je krijgt er rugpijn van en het kan je bloeddruk ongewild verhogen. Kortom, het is heel belangrijk om te kunnen zitten als je met de tram of metro reist.

LEES OOK:  Stelling: In Nederland moeten zwangere vrouwen buttons dragen in het openbaar vervoer

Gouden app

Voor de zwangere vrouwen in Tokio is er nu goed nieuws. De app die gisteren gelanceerd werd, biedt aanstaande moeders de mogelijkheid om een zitplaats aan te vragen nog vóór ze in de metro stappen. Dat willen we toch allemaal? Het werkt zo: de vrouwen kunnen een bericht in de app sturen naar een van de personen die zich hebben geregistreerd als hun ‘supporters’. Het berichtje zal alleen de mensen in de buurt van de metro bereiken, die hun plaatsen kunnen aanbieden door hun exacte locaties door te sturen en de vrouwen hen makkelijk kunnen vinden. Nooit meer ongemakkelijk iemand moeten vragen om zijn stoel op te geven dus!

Snel

De app zal volgens de makers een groot succes worden, omdat het het makkelijk is voor op je telefoon. Mensen zitten in het openbaar vervoer toch al de hele tijd op hun telefoon. Dan valt de melding van een zwangere vrouw sneller op en kunnen ze haar sneller helpen. Slim.

Testfase

Niet alle Japanners waren blij met de komst van de app. Veel mensen lieten op Twitter weten echt geen app nodig te hebben om eraan herinnert te worden rekening te houden met een zwangere vrouw. Toch is de app bedoeld om het voor de vrouwen zelf gemakkelijker te maken een plekje te bemachtigen. De app zit nu nog in de testfase en als deze succesvol blijkt, wordt het ook ingezet voor gehandicapten en ouderen. We kunnen in ieder geval blij zijn dat er goed over het lot van zwangere vrouwen wordt nagedacht. Nu Nederland nog…

LEES OOK: Dit is waarom je op het perron altijd op je kinderwagen moet letten (brrr!)

Japantimes

Reageer op artikel:
Deze app helpt zwangere vrouwen een zitplek te vinden in het OV
Sluiten