TOG waarde: een handige leidraad om te checken op warmtestuwing

TOG is een handige manier om te kijken of je je baby te warm of te koud aankleedt, oftewel warmtestuwing. Het geldt ook voor dekens, slaapzakken, inbakerdoeken, etc. Hoe hoger de TOG waarde, hoe moeilijker warmte door de stof kan ontsnappen. En hoe lager de TOG waarde, hoe meer warmteverlies. Handig om even te checken dus, nu de eerste sneeuw van dit jaar weer kan vallen.

De afkorting van TOG is Thermal Overall Grade. De truc is dat wanneer je alle TOG waarden bij elkaar optelt, je bij een kamertemperatuur van 16-18 °C niet hoger uitkomt dan een 4. Wel goed om te onthouden, TOG is meer een hulpmiddel. Beschouw het dus niet als ‘de wet’. Naast kamertemperatuur is de luchtvochtigheid van de kamer ook van belang om warmtestuwing te voorkomen.

Warmtestuwing

Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie. Een hoge luchtvochtigheid vergroot het risico, omdat het lichaam dan minder warmte kwijt kan door transpiratie. Transpireren hoeft trouwens helemaal niet verkeerd te zijn, maar het is wel een belletje om te kijken of je iets kunt doen om het je baby comfortabeler te maken. Warmtestuwing is serieuzer dan je misschien denkt. Zo is het een van de grootste aanleidingen van wiegendood.

Gemiddelde TOG waarde

In het labeltje van de babyspullen die je koopt, zit vaak de TOG waarde verwerkt. Staat het er niet in of kun je het niet vinden, dan kun je dit als richtlijn houden:

Rompertje zonder of korte mouw: 0.2 TOG
Laken: 0.2 TOG
Boxpakje/jumpsuit katoen: 1.0 TOG
Oude deken (1 laag): 1.5 TOG
Nieuwe deken (1 laag): 2.0 TOG
Dekbed: 8.0 TOG
Zomerslaapzak: 0.3 – 1.0 TOG
Winterslaapzak: 2.5 – 3.5 TOG
Inbakerdoeken: 0.2 – 2.9 TOG

LEES OOK: Dit is waarom je je baby niet mét zijn winterjas aan in het autostoeltje moet zetten

Als leidraad kun je ook deze tabel aanhouden:

TOG waarde leidraad

Check zo op warmtestuwing

Uiteraard is zo’n tabel als hierboven een leidraad, maar kan het voor jouw baby heel anders zijn. Blijf je kind dus in de gaten houden en checken op eventuele warmtestuwing. Je kunt dit controleren door de achterkant van het nekje te voelen met de rug van je hand. Is het nekje koud? Trek een extra laagje aan. Transpireert je baby? Trek dan een laagje uit. Precies er tussen in? Dan is het goed.

Baby’s die met kerst of nieuwjaar zijn verwekt hebben deze voordelen

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
TOG waarde: een handige leidraad om te checken op warmtestuwing
Sluiten