Tips van moeders voor moeders: handige tips bij borstvoeding

Als je besluit om borstvoeding te geven, heb je meer nodig dan alleen de twee melkmachines die je standaard bij het zwangerschapspakket, oftewel je lijf, krijgt meegeleverd. Deze producten helpen je tijdens tijdens voor, tijdens en na de borstvoeding.

Borstvoeding

Borstvoeding geven an sich is al een heel proces. Je eigen melkproductie die niet lekker op gang komt of de baby die niet wil drinken. Tel daar de honderden keren wanneer je kolft, voedt en lekt op een dag bij op en het kan je al gauw allemaal te veel worden. Terwijl borstvoeding geven juist een heel bijzondere ervaring kan zijn.

Gelukkig ben jij niet de eerste moeder die borstvoeding geeft en zijn miljoenen ervaringsdeskundigen je al voor gegaan. Mel Baily, ook een moeder die borstvoeding gaf, verzamelde haar eigen producttips en die van andere moeders om een helpende hand te bieden. Want door de bomen zie je gewoon bijna het borstvoedingsbos niet meer.

LEES OOK: Dit is hoe vaak je zou moeten kolven als je borstvoeding geeft

Zoogcompressen

Twee dingen waar je zeker van kan zijn bij borstvoeding: je doet het bijna vaker dan ademen én je gaat gegarandeerd lekken. Investeer daarom in goede zoogcompressen. Tip van een moeder op de redactie: Lansinoh is een erg fijn merk.

Je hebt natuurlijk daarnaast ook nog herbruikbare pads, wat weer een goede optie is voor de milieubewuste moeder. Maar welke je ook kiest, je zult zien: je kan niet zonder deze dingen.

Elektrische kolf

Hoe graag je het ook wilt, niet alle baby’s willen direct enthousiast aan de borst zodra ze hem zien. Maar je weet hoe goed die eerste moedermelk is in de eerste periode en dat wil je jouw kleintje niet ontzeggen. Een elektrische pomp is je redder in nood. Je bespaart je zelf een hoop frustratie als je na een paar keer proberen in het begin gewoon je moedermelk kolft en daarna aan je baby geeft met een flesje.

Doe dit gewoon totdat je je zelfverzekerder voelt om het nog eens een poging te wagen. Zo ben je er zeker van dat jouw kleine genoeg eet en heb jij de energie om het te blijven proberen. En bij het voeden met een flesje komt eigenlijk ook gelijk de volgende tip om de hoek kijken.

Flesje voor natuurlijk zuigritme

Sla een paar flesjes in die het natuurlijke zuigritme stimuleren. Je baby kan in de war raken en zelfs niet meer aan de borst willen als hij of zij al vroeg aan de fles went. Je baby kan dan namelijk een voorkeur ontwikkelen en dat wil je misschien niet als je toch graag de borstvoeding-ervaring wilt.

Deze speciale flesjes zijn zo ontwikkeld dat de melk eruit komt precies zoals dat ook bij jouw borst gaat. Namelijk in kleine en steeds wisselende hoeveelheden. Dit maakt het makkelijker voor je baby om zowel aan de borst als aan de fles te leren zuigen.

Handmatige kolf

Nog een tip van een mama op de redactie: een handmatige kolf is misschien ouderwets, maar erg handig on the go. Stel je gaat voor het eerst een avondje alleen met je lief op pad. Er moet dan toch gekolfd worden. Een handmatige kolf past makkelijk in je handtasje. Scheelt weer een hoop gesleep met een grote tas. Het is misschien even wennen, naar als je de handigheid erin krijgt, dan is dit klusje zo gepiept.

Tepelcrème

Mel Baily vertelt dat ze niet zonder haar tepelcrème kon. Borstvoeding geven is heel mooi, maar kan ook erg pijnlijk zijn. Nu hoort borstvoeding geen pijn te doen, maar als je kleintje nog moet leren om goed te drinken in het begin, kan de huid rondom je tepel enorm gevoelig zijn. Tepelcrème voorkomt scheurtjes, bloeden en haalt de scherpe randjes van de algehele pijn eraf.

Moedermelk bewaarzakjes

Niet elke vriezer heeft de grootte van een bezemkast en moedermelk invriezen in flesjes kan daarom een gepuzzel zijn. Want hoe weet je welk flesje er langer staat als ze er allemaal uitvallen, omdat de vriezer overvol zit?

Moedermelk bewaarzakjes zijn een uitkomst. Zeker als je een aardig voorraadje wilt aanmaken, voor als je een avondje of zelfs een paar dagen weggaat zonder de kleine. Zakjes nemen veel minder ruimte in en je kan op het plastic heel makkelijk aangeven van welke datum de melk is en hoeveel melk er precies in zit.

LEES OOK: 8x foto’s die je wilt maken wanneer je borstvoeding geeft

Goede borstvoeding beha’s

Voedingsbeha’s zijn allang niet meer een soort sportbeha’s 2.0. Je hebt er mooie modelletjes tussen zitten. Investeer in minstens twee goede voedingsbeha’s (handig als er eentje in de was zit). Scheelt je een hoop gedoe als je ergens in het openbaar moet voeden.

Tepelhoed

Een tepelhoed is een uitkomst als het niet wil lukken met het aanleggen van de baby. Of als het erg pijn doet in het begin. De tepelhoed beschermt jouw tepel, maar bevat wel genoeg gaatjes waar de melk goed doorheen kan stromen voor de baby. Jouw tepelzone kan goed helen en je baby kan net zo lang drinken als hij wilt, omdat je het goed kan volhouden.

Voedingskleding

Net zoals voedingsbeha, zijn een paar handige voedingsjurken of shirts ook erg handig. H&M heeft sinds kort een leuke voedingslijn en hier op de redactie wordt ook Noppies aangeraden. Voedingskleren zorgen ervoor dat je makkelijk de borst kunt blootleggen en jij zelf niet praktisch naakt op de stoel zit.

Baby Gaga

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Tips van moeders voor moeders: handige tips bij borstvoeding
Sluiten