Column 8 mei 2018 Nicole Hiraki

Tips van een moeder vóór moeders: met je baby in de zon

Met dit heerlijke weer is het natuurlijk erg lekker en aantrekkelijk om met je kleintje naar buiten te gaan. De zon maakt vrolijk en geeft energie. Bovendien stimuleren UV-stralen de aanmaak van vitamine D wat nodig is voor botopbouw. Toch is dit voor kinderen niet zonder gevaar.

Het is belangrijk om (jonge) kinderen goed tegen de zon te beschermen. Dit komt doordat de huid van baby’s en peuters kwetsbaarder is dan die van volwassenen. Tot hun vierde ontbreekt de natuurlijke bescherming van de huid zelfs vrijwel helemaal.

Daarnaast zijn kinderen in de groei en dit betekent dat de celdeling erg snel gaat. Hierdoor krijgen beschadigde huidcellen niet de kans om zich te herstellen voordat ze weer gaan delen. De huidcellen raken aan de binnenkant beschadigd en dit zorgt ervoor dat kinderen die op jonge leeftijd vaak verbranden op latere leeftijd een grotere kans op huidkanker hebben. Bescherming van de huid van baby’s, peuters, kleuters en tieners is dan ook zeer belangrijk voor nu én voor later.

Tips om veilig de zon in te gaan

Hou je baby daarom het eerste jaar het liefst helemaal uit de zon. Mocht je toch naar buiten gaan, hou er dan rekening mee dat tussen 12.00 en 15.00 de zon op zijn sterkst is.

Zoek een plekje in de schaduw of neem een parasol mee. Ook als je kind in de kinderwagen of buggy zit, is het verstandig om schaduw te creëren. Er zijn echter nog meer manieren om je kleintje te beschermen tegen de zon.

Zorg dat je kleine zijn hoofd koel houdt. Zet een zonnepetje of zonnehoed op, daarmee voorkom je een zonnesteek. Een zonnebril beschermt hun ogen tegen het scherpe zonlicht.

Kleding biedt een goede bescherming tegen UV-straling. Je kunt je kind een t-shirt aantrekken om zo zijn rug en schouders te beschermen. Maar let op, want een wit shirtje biedt slechts beschermingsfactor 2. Donkere en dikkere kleding hebben een hogere beschermingsfactor. Voor kinderen met een erg lichte en gevoelige huid kan UV-werende kleding een goede bescherming bieden. Deze kleding beschermt de huid tot wel factor 50.

Smeren kun je leren

Antizonnebrandmiddelen helpen tegen verbranding. Smeer je kind een half uur voor het naar buiten gaan in, zodat de zonnebrandcrème alvast in kan trekken.

Smeer je kind elke twee uur en direct na het zwemmen opnieuw in, ook al is de zonnebrandcrème waterbestendig.

En ook als je in de schaduw zit kunnen de UV-stralen tot je huid doordringen. Dus niet alleen als je kind in de zon speelt, moet je hem met antizonnebrandcrème insmeren, maar ook als hij onder een parasol of boom zit te spelen. Gebruik voor je kind een zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor 20-30.

Wees niet zuinig met zonnebrandcrème en smeer royaal. Alleen een dikke laag biedt de bescherming die aangegeven staat op de verpakking. Koop ook ieder jaar nieuwe antizonnebrandproducten. De meeste producten zijn na openen 12 maanden houdbaar (staat op de verpakking aangegeven). Daarna loopt de beschermingsfactor snel terug.

Maar bovenal is het allerbelangrijkste om lekker samen van de zon te genieten.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Tips van een moeder vóór moeders: met je baby in de zon
Sluiten