De mama 9 jul 2018 Marleen Staal

Tips van een introverte thuisblijfmoeder om makkelijker contact te leggen

Je praat in verkleinwoordjes en een tripje naar de supermarkt is het hoogtepunt van je dag. Als thuisblijfmoeder kan het soms voelen alsof je wereld erg klein is. Zeker als je ook nog eens introvert bent, kan contact in de buitenwereld zoeken best lastig zijn. Herkenbaar voor thuisblijfmoeder Natascha die uiteindelijk de strijd aan met deze struggles.

Introverte thuisblijfmoeder

Wonend in het Midden-Oosten vanwege het werk van haar man, was het voor Natascha lastig om aansluiting te vinden. Helemaal omdat ze niet alleen moeder is van een kleintje van vier en halve maand, maar ook omdat ze, zoals ze zelf zegt, erg introvert is.

Toch moest ze leren dealen met de situatie en dus besloot ze dit probleem gelijk aan te pakken. Dat resulteerde een tips die ze nu graag met andere moeders deelt.

LEES OOK: Voor de thuisblijfmoeders: zo voorkom je stress

Wees sociaal op social media

De wereld ligt aan je voeten dankzij social media. Als je veel thuis zit en weinig de deur uitgaat, kun je je kleine beetjes tijd gebruiken om lid te worden van allerlei social media groepen. Via Facebook, Instagram of op fora zijn talloze moeders te vinden die in hetzelfde schuitje zitten als jij.

Zoek op of er misschien buurtgroepen zijn die je kan joinen. Van een clubje dat de buurtbarbecue organiseert tot een hardloopgroepje of een Facebook-groep waarbij je spullen te leen kan aanbieden. Je hebt met een berichtje zo het eerste contact gelegd. En voor je het weet ontmoet je ze ook in het echt.

Vreemden op het internet

Je moet misschien wennen aan het idee, maar net zoals dat er Tinder bestaat en menig datingsite, heb je ook websites waar je je kan aanmelden als je vriendschappelijk voert.

Sluit je aan bij real life groepen

Vind je niet zo zeer het contact maken spannend, maar wil je graag ‘ouder-vrienden’ waarmee je kan praten? Kijk eens naar speciaal hiervoor opgerichte clubs of verenigingen. Er bestaan bijvoorbeeld bootcampclubs voor ouders met hun kinderen of dansles voor ouders met hun baby. Zo leer je in een leuke omgeving mensen kennen waarmee je kan levelen.

Zet je er overheen

Dat is misschien heel makkelijk gedacht, maar probeer het. Als introvert persoon ben je misschien niet verlegen, je houdt er gewoon van op wat meer op jezelf of in kleine groepjes te zijn. Dus is het belangrijk, zegt Natascha, dat jij de eerste stap zet. Hoe awkward dat ook voelt. Stap op een moeder af in de supermarkt die een kind heeft in dezelfde leeftijd als jouw kroost. Of maak een praatje bij het kinderdagverblijf. Het begint met (jawel) babystapjes.

LEES OOK: Waarom deze foto laat zien hoe het écht is om thuisblijfmoeder te zijn

Voel je niet afwegezen

Andere ouders die je aanspreekt hebben niet altijd dezelfde behoeftes als jij. Misschien zijn ze erg druk of is er even geen ruimte in hun ritme om af te spreken met je, als je dat vraagt. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Het is waarschijnlijk niets persoonlijks.

Organiseer een speeldate

Merk je dat je kleintje leuk contact legt met een specifiek kind op de crèche of in de klas? Nodig hem of haar samen met zijn moeder uit voor een speelmiddag bij jou thuis. Bak wat lekkers, zet een kop koffie en gebruik deze uurtjes om elkaar te leren kennen.

Wees geduldig

Je moet er misschien wat meer energie insteken dan je er direct voor terugkrijgt. Zeker in het begin moet je jezelf wat meer ‘out there’ durven laten zien. Uiteindelijk werpt je open houding zijn vruchten af en komen andere moeders ook eens naar jou toe op het schoolplein.

Push het niet

Sla niet te veel door in het organiseren van speelafspraken en clubjes. Je kindje moet ook leren om zichzelf te vermaken thuis. Zorg dus voor een goede balans. negeer je introverte kant niet volledig en gun jezelf soms ook wat rust. Zo laadt je die batterij weer op en kun je de volgende keer weer vol energie contact maken met anderen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Tips van een introverte thuisblijfmoeder om makkelijker contact te leggen
Sluiten