Tip voor de mannen: zo draag jij bij aan de borstvoeding

Marleen Staal 11 jul 2018 De papa

Borstvoeding it’s a tough job but someone’s gotta do it. Die someone kan in dit geval maar één persoon zijn: de moeder. Al hoef je als vader niet vanaf de zijlijn alleen maar toe te kijken. Jij kunt zeker je steentje bijdragen.

Misschien een open deur, maar recent onderzoek heeft het officieel bewezen: door meer in het huishouden te doen, geef je je vrouw meer rust zodat ze zich beter kan focussen op het (borst)voeden. Dat niet alleen, door wat vaker te koken of een wasje te draaien stimuleer je ook daadwerkelijk de melkproductie van je vrouw, is nu bewezen.

LEES OOK: Mannen opgelet! 12 dingen die je als aanstaande vader moet weten

Moeite met borstvoeding

The New Zealand’s University of Waikato onderzocht hoe het geven van borstvoeding door moeders kon worden verbeterd en welke factoren hiervan op invloed zijn. De psychische én fysieke steun van partners zijn hierbij de sleutel tot succes. In het onderzoek werden alleen hetereoseksuele stellen onderzocht, maar onderzoekster Angga Rahadian gaat er vanuit dat de uitkomsten ook voor homoseksuele relaties opgaan.

Als een moeder moeite heeft met geven van borstvoeding, blijkt uit het onderzoek dat een simpele maaltijd koken al genoeg kan zijn om de boel op gang te krijgen. “Fysieke steun zoals koken of wassen, is net zo effectief als een massage. Door deze stressfactor weg te nemen kan de vrouw ontspannen”, aldus Rahadian. Psychisch kan dit ook, door te vragen wat ze wil eten of door haar aan te moedigen bij het voeden.

LEES OOK: 10 handige (én hilarische) papa hacks die alleen een vader kan bedenken

Concentreren

Rahadian ondervond dat als een co-ouder de klusjes doet, de borstvoedende moeder meer tijd heeft om te concentreren op de baby en genoeg rust kan nemen om haar melkproductie on the go te houden.

De onderzoekster – die zelf ook kinderen heeft – merkte zelf ook hoe belangrijk het was dat haar man een borstvoedingscursus voor vaders volgde. Ze hoopt daarom dat door de uitslag van dit onderzoek er meer aandacht komt in campagnes voor de rol van de vader bij de borstvoeding. En daarvoor moet ook een andere hobbel in de weg worden overwonnen: het vaderschapsverlof, aldus Rahadian.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

The University of Waikato

Reageer op artikel:
Tip voor de mannen: zo draag jij bij aan de borstvoeding
Sluiten