De mama 16 feb 2017 Florine Duif

Ziekenhuis, kraamhotel of thuis bevallen? De voor- en nadelen op een rij

Als je zwanger bent en er zijn geen complicaties, dan komt er een moment dat je moet gaan nadenken over de locatie van de bevalling. Thuis, in het ziekenhuis of in een kraamsuite? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje en vroegen een paar kersverse moeders naar hun ervaring.

Je weet nooit van tevoren hoe je bevalling gaat verlopen, maar toch is het een goed idee om van tevoren te bedenken waar je je kind bij voorkeur op de wereld zet. De opties:

Bevallen in het ziekenhuis

Thuisbevallen is net zo veilig als een bevalling in het ziekenhuis, blijkt uit grootschalig onderzoek dat gynaecologen en verloskundigen van het VUmc en AMC in Amsterdam in 2015 uitvoerden. Toch vinden veel vrouwen het een veiliger idee om in het ziekenhuis te bevallen. En lekker praktisch: je hebt ook geen last van ‘de rommel’ die zo’n bevalling geeft. Zijn er complicaties of ben je onder controle bij een gynaecoloog, dan heb je waarschijnlijk geen keuze en gaat je kind geboren worden in het ziekenhuis.

Voordelen

 • Alle medische hulp is dichtbij. Dus mocht er wat gebeuren, dan is er altijd een dokter en apparatuur in de buurt en hoef je niet met gillende sirenes en in paniek op pad.
 • Je hoeft niet met stevige weeën over straat als het alsnog nodig blijkt te zijn om naar het ziekenhuis te gaan. Je meldt je aan als de ontsluiting echt is begonnen en vertrek pas weermet die bundle of joy in je armen.
 • Je kan je buren de volgende dag met een glimlach aankijken. En zij zullen het op hun beurt ook niet erg vinden dat ze niets van de bevalling hebben meegekregen.
 • Je kunt kiezen voor medische pijnbestrijding, zoals een ruggenprik of een pompje met Pethidine. Krijg je thuis niet. Uitzondering hierop is lachgas. Dit mag dan weer wel in het kraamhotel worden gegeven.
 • Laten we eerlijk zijn, een bevalling laat z’n sporen na. Gebroken vliezen, vruchtwater, we noemen maar wat. Natuurlijk ruimt de verloskundige alles samen met de kraamhulp op na de bevalling, maar als je in het ziekenhuis bevalt, is jouw huis nog fris en fruitig als je terugkeert met de baby.
 • De verpleegkundigen op de kraamafdeling zorgen voor je kind als jij nog even ligt bij te komen of wilt slapen. Is misschien lastig, omdat je uren naar je baby wilt staren, maar even uitrusten kan geen kwaad.

Marit: ‘De eerste keer beviel ik in het ziekenhuis met hypnobirthing. De tweede keer thuis met een bevallingscoach. Uiteindelijk draait het erom dat je optimaal kan ontspannen. En die plek is voor iedereen anders.

Nadelen

 • Het zou kunnen gebeuren dat je mee geniet van de vrouw in de kamer naast je de ‘the ring of fire’ ervaart. En dan moet jij nog…
 • De sfeer in een ziekenhuis is niet altijd gezellig te noemen. Alles is heel steriel, er lopen mensen in en uit en ziekenhuizen worden toch vaak geassocieerd met ‘ziektes’. Hoewel jij waarschijnlijk maar kort zult verblijven, kan dit een reden zijn om niet voor een ziekenhuisbevalling te kiezen.
 • Het klokje tikt nergens zoals het thuis tikt. Home sweet home. Nou ja, dat gevoel dus.
 • Met weeën en een paar centimeter ontsluiting de auto in, kan vrij ongemakkelijk en vermoeiend zijn. Lees: gas op die lolly!
 • Afhankelijk van het ziekenhuis waarvoor je kiest, zou het zo kunnen zijn dat je verschillende mensen aan je bed krijgt in plaats van het vertrouwde gezicht van je vaste verloskundige.
 • Ooit gehoord van het witte jassen-sydroom? Een arts kan aardig wat bibbers opleveren. Heb jij hier last van dan is een kraamhotel of thuis bevallen misschien toch de beste keuze.Florine: ‘Ik vond het een geruststellende gedachte dat m’n eerste bevalling in het ziekenhuis was, omdat ik totaal geen idee had wat me te wachten stond. ‘Dan maar met artsen in de buurt voor de zekerheid’, dacht ik. Alhoewel ik de volgende bevalling thuis wil doen. De sfeer is daar toch fijner.’

Thuis bevallen

Je kunt voor een thuisbevalling kiezen als jij en je baby gezond zijn en je minimaal 37 weken zwanger bent. Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar dit kan. Dit heeft met onze mentaliteit te maken maar ook met het feit dat we in een klein land wonen. Moet je plotseling toch naar een ziekenhuis; er is er altijd wel een in de buurt.

Voordelen

 • Je bent in je eigen omgeving met je eigen spullen. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat je je makkelijker kunt ontspannen en dit kan de bevalling ten goede komen.
 • Je hoeft geen spannende autorit mét weeën te ondergaan. Ook hoef je je niet te verplaatsen (lees: waggelen) van ziekenhuis naar huis.
 • Bij een thuisbevalling worden alle verloskundige kosten gedekt door de basisverzekering. Als je kiest voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak betaal je een eigen bijdrage voor de verloskamer. Kijk hier wat jij moet betalen.
 • Je hoeft niet te wachten op de kraamhulp, aangezien hij of zij de verloskundige vaak assisteert tijdens het laatste deel van de bevalling. En deze kraamhulp blijft vaak nog een paar uur daarna om je te begeleiden in je eerste uren als moeder.

Fleur: ‘Ik koos voor een thuisbevalling inclusief bad. Uiteindelijk vond ik m’n eigen bed toch prettiger en hebben we zo de bevalling voortgezet. Het idee van m’n eigen, vertrouwde spullen gaf me rust.’

Nadelen

 • Als er complicaties optreden moet je alsnog naar het ziekenhuis. Bedenk wel: echte spoed komt in 4% van de bevallingen voor, zegt verloskundige en onderzoeker aan het VUMc Ank de Jonge. Maar toch…
 • Als je baby na de geboorte medische zorg nodig heeft, moet je alsnog naar het ziekenhuis. Hetzelfde geldt voor als de placenta niet loskomt na de bevalling.
 • Pijnstilling moet je aan je voorbij laten gaan. Er zijn wel methoden zonder medicijnen. Denk aan acupunctuur, maar thuisbevallen blijft hardcore qua pijn.

Bevallen in een kraamhotel

Je zou kunnen zeggen dat een kraamhotel tussen een ziekenhuis en thuis inzit qua sfeer en faciliteiten. Zie het als een hotelkamer, maar dan in het ziekenhuis.

Voordelen

 • Je ligt niet in een ongezellige medische omgeving, maar hebt ook dat ‘gedoe’ niet thuis.
 • De meeste kraamhotels zijn behoorlijk sfeervol en het is dat je gaat bevallen maar anders zou je bijna het gevoel krijgen dat je een weekendje weg bent. Die grote badkamer, tv en bank. Heerlijk.
 • Je hoeft niet zoals in het ziekenhuis de volgende dag te vertrekken, maar je kunt een paar dagen blijven als je wilt. Inclusief kraamhulp.
 • Oké, het kost wat maar dan worden je handdoeken en lakens ook dagelijks verschoond.
 • En er wordt gezorgd voor je bezoek. Denk: thee, koffie, beschuit met muisjes. Jij en je partner hoeven alleen maar verliefd naar de baby te staren.
 • De bevalling wordt geleid door jouw verloskundige. Mochten er complicaties zijn: de meeste kraamhotels liggen bij een ziekenhuis dus de hulptroepen zijn als het nodig is vlakbij.

Mirthe: ‘Ik vond het erg prettig dat ik m’n kraamvisite daar kon ontvangen en niet meteen thuis al druk aan de slag moest met al het bezoek, maar gewoon lekker kon genieten van de kraamtijd.’

Nadelen

 • De verblijfkosten, het aantal uren waar je recht op hebt, wordt door de meeste zorgverzekeraar vergoed, maar een verblijf in een kraamhotel is niet de goedkoopste optie. Zelf moet je een wettelijke eigen bijdrage betalen en wil je langer blijven, dan betaal je natuurlijk ook extra.
 • Indien er complicaties zijn, moet je alsnog naar het ziekenhuis. En die mag er dan misschien naast liggen; elke meter is er een teveel als je weeën hebt.
 • Het is er vaak sfeervol, maar ze zeggen niet voor niets: there’s no place like home.
 • Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

  Reageer op artikel:
  Ziekenhuis, kraamhotel of thuis bevallen? De voor- en nadelen op een rij
  Sluiten