De mama 29 jul 2017 Soraya Vogelaar

Ga je thuis bevallen? Deze 9 dingen kun je doen om je voor te bereiden

Het voordeel van een thuisbevalling is dat je zelf de sfeer kan bepalen en er een eigen touch aan kunt geven. Je bevalt in je eigen vertrouwde omgeving. Zo kun je er een mooie persoonlijke ervaring van maken voor jou, je partner en het gezinnetje dat jullie straks vormen met jullie baby. Met de volgende punten bereid je je voor.

Een thuisbevalling kan als jij en je baby gezond zijn en je minimaal 37 weken zwanger bent. Daarbij is het handig om de volgende dingen vast voor te bereiden:

1. Stel je eigen zwangerschapsteam samen

Een verloskundige mag hierin natuurlijk niet ontbreken. Zodra je besluit om thuis te bevallen, is het belangrijk om een verloskundige te vinden die bij je past. Niet alleen qua medische ervaring e.d. maar ook qua persoonlijke band. Deze persoon gaat toch een belangrijke rol spelen bij de geboorte van jullie kindje, dan is het extra fijn als er een goede klik is. De verloskundige kosten worden gedekt door de basisverzekering. Je kunt eventueel ook nog zelf een doula, dit is een niet-medische coach die je ondersteunt bij de bevalling, erbij zoeken.

2. Bereid je huis voor

En dan vooral de kamer waarin je gaat bevallen. Ruim de troepjes op en zorg ervoor dat je iets over de meubels en vloer legt, zodat deze vrij blijven van vlekken. Zorg ervoor dat het bed hoog genoeg is, vanaf de grond moet dit minimaal 80 centimeter zijn. In de buurt van de kraamkamer moet stromend water aanwezig zijn. Maak het verder vooral zo comfortbel en sfeervol voor jezelf. Your house, your rules.

3. Maak een afspeellijst

Een van de dingen die perfect is om een goede sfeer te creëren, is muziek. Toevallig weten wij dat deze muziek het heel goed doet tijdens de bevalling. Verder kun je natuurlijk ook al je favoriete liedjes in een afspeellijst voegen. De bevalling neemt flink wat tijd in beslag, dus je kunt nooit teveel liedjes hebben.

4. Heb familie en/of vrienden stand-by staan

via GIPHY

De weken na de bevalling ga je je handen (letterlijk) vol hebben. Het is dan fijn om al voor de bevalling een groepje mensen om je heen verzameld te hebben op wie je terug kan vallen. Bijvoorbeeld om wat boodschappen voor je te doen of klusjes in huis. Door vóór je bevalling te vragen of en wanneer iedereen kan, weet je zeker dat het goed komt en hun altijd kan bellen.

LEES OOK: Van de eerste wee tot de geboorte van je baby: zo verloopt een bevalling

5. Zorg dat je alle spullen in huis hebt

Alle spullen die je verloskundige aanraadt om in huis te hebben, zijn -ja écht- handig om in huis te hebben. Je verloskundige kan een lijst maken met alle spullen die nodig zijn. Daarnaast kun je natuurlijk ook denken aan extraatjes als kaarsen, extra beddengoed en snacks. Denk ook aan het klaarzetten van een ziekenhuiskoffer, voor als je onverhoopt toch naar het ziekenhuis moet. Zorg er in ieder geval voor dat je alle essentials ruim voor de bevallingsdatum in huis hebt.

6. Ga naar een infoavond/cursus

Als je je wat onzeker of nerveus voelt voor de bevalling, kan het misschien geen kwaad om extra informatie te verzamelen. Dit kan bijvoorbeeld door bij een cursus of informatieavond aan te schuiven. Het is vooral handig als je specifieke wensen hebt voor je thuisbevalling. Bijvoorbeeld als je wilt bevallen in een bevalbad. Je kan natuurlijk ook met je vragen terecht bij je verloskundige.

7. Laat je in de watten leggen

Als de baby er eenmaal is, blijft er weinig tijd over voor manicures en pedicures. Neem het er dus nog even van. Ga voor een speciale zwangerschapsmassage. Of neem een warm bad om je te ontspannen.

8. Ga sporten

Lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat je bekkenbodem soepel blijft. Dit zorgt ervoor dat de bevalling straks soepeler verloopt. Je hoeft echt niet keihard te trainen. Wandelen is al voldoende.

9. Heb een plan B achter de hand

via GIPHY

Waarschijnlijk loopt alles in goede banen maar het is altijd goed om een plan B achter de hand te hebben. Just in case. Zoek bijvoorbeeld uit welk ziekenhuis het dichtstbij is. De telefoon binnen handbereik ligt om een ambulance te bellen. En je goede afspraken maakt met je verloskundige over wanneer je naar het ziekenhuis gebracht wordt.

Ben je er meer dan klaar voor? Deze pizza zorgt ervoor dat je bevalling binnen no time begint..

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ga je thuis bevallen? Deze 9 dingen kun je doen om je voor te bereiden
Sluiten