Terug naar de wasbare luier: een goed idee of niet?

Sterre Touw 13 dec 2017 De baby

Als je een baby hebt herken je het vast wel; de luiers vliegen er doorheen. Je hebt net een nieuw pak luiers gekocht, maar de inhoud lijkt als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Dat valt ook de Zeeuwse gemeente Tholen op. De gemeente roept gezinnen op mee te doen aan een proef met wasbare luiers.

Ik hoor je nu denken: is dat niet een beetje ouderwets? Misschien, maar wel ontzettend milieubewust. De hoeveelheid restafval wordt bij jonge gezinnen aanzienlijk verminderd. Want ze poepen en plassen wat af die baby’s. Een kind dat wegwerpluiers gebuikt, produceert zo’n 260 kilo luierafval. En ja, dat is 22 kilo per maand. Best een hoop dus.

LEES OOK: Handig! Dit apparaatje checkt of je baby een poepluier heeft

Wasbare luier

Het plaatsje Tholen zoekt daarom jonge gezinnen die mee willen doen met hun test. Het is de bedoeling dat ze acht maanden lang wasbare luiers gaan testen bij hun baby’s. Misschien is het wat onhandig, omdat je iedere keer blijft wassen. En daarnaast is het misschien ook wel een smerig klusje, omdat je eerst de poep in de wc moet kieperen en vervolgens ook nog eens dat ding uit moet spoelen. Maar al met al bespaart het je wel 500 euro per kind. Je leest het goed: 500 euro.

Voordelig

De deelnemers aan het Thoolse project kunnen de wasbare luiers aanschaffen voor 450 tot 600 euro. Als je er zuinig mee bent kun je het door twee kinderen laten benutten. De gemeente zal 30 procent van het bedrag meebetalen. Hiermee wordt de aanschaf van de wasbare luiers in acht maanden tijd terugverdiend. Financieel heel voordelig dus, maar je moet er wel acht maanden voor over hebben.

Afval

Het luierproject draagt bij aan het doel van Nederland om de jaarlijkse berg restafval per persoon terug te brengen naar 100 kilo in 2020. De luiers van de baby’s wegen nu al ruim meer dan de helft, dus dat wordt al helemaal een schrikbarend getal als we de vele wegwerptissues erbij optellen. De luiers zijn milieubewust en besparen geld. Wel moet je er wat voor over hebben.

Enne, over dat het niet meer hip zou zijn? De eerste POEP-UP store zegt wat anders!

Reformatorisch Dagblad

Reageer op artikel:
Terug naar de wasbare luier: een goed idee of niet?
Sluiten