Zit je vaak op je telefoon? Dat heeft een negatieve invloed op de taalontwikkeling van je baby

Je kent het ongetwijfeld: je bent lekker aan het babbelen met je kindje, als je ineens een WhatsAppje binnenkrijgt. Je werpt snel even een blik op je mobiel – je baby verstaat je immers toch niet, dus wat maakt deze korte onderbreking uit?

Nou, best veel zo blijkt. Je mag dan denken dat je zwijgende droppie het niet in de gaten heeft dat jij even afgeleid bent, maar niets is minder waar. Sterker nog, je onderbreekt contact dat eigenlijk ontzettend belangrijk is voor je baby, aldus onderzoeker Kathy Hirsh-Pasek.

Eén-op-één-interactie

De taalontwikkeling van je dreumes hangt namelijk niet alleen af van alle verhalen die jij hem of haar vertelt (éénrichtingsverkeer), maar juist van het tweerichtingsverkeer dat jullie hebben. Niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit van interactie is dus belangrijk. Ondanks dat baby’s nog niet kunnen terugpraten, vertrouwen ze wel op één-op-één-interactie om woorden te leren.

LEES OOK: Tranen, heimwee en buikpijn: Netflix is een warzone als je een baby hebt

Als jij die interactie vervolgens verbreekt, wordt het leerproces ook afgebroken. En dat terwijl taal leren juist heel, heel, belangrijk is. Niet alleen sociale skills zijn er bijvoorbeeld op gebaseerd, maar je taalontwikkeling heeft ook te maken met je executieve functies. Daartoe horen bijvoorbeeld aandacht, geheugen en flexibiltiteit.

Andere afleiding

De afleiding is overigens niet erg als jij en je kindje allebei door hetzelfde worden afgeleid, bijvoorbeeld als de deurbel gaat. Heb je je pakketje met babykleertjes aangenomen van de bezorger, dan kun je daarna onbezorgd weer gewoon doorgaan met babbelen.

Het zijn dus puur de schermafleidingen die tijd kosten – een goede reden om daar wat minder aandacht aan te besteden. Goed voor jezelf, nog beter voor je baby.

Herald TribuneKPCC

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zit je vaak op je telefoon? Dat heeft een negatieve invloed op de taalontwikkeling van je baby
Sluiten