Waarom het niet erg is dat je ‘anders’ tegen je baby praat dan tegen een volwassene

Gebruik jij ook weleens babytaal als je tegen je uk praat? Onderzoekers zijn er nu achter dat moeders overal ter wereld nóg iets bijzonders doen als ze tegen baby’s praten. Wat hen vervolgens weer helpt met hun taalontwikkeling.

Als je in babytaal praat, praat je volgens de onderzoekers met een overdreven articulatie en hoge stem. Daarbij herhaal je ook woorden en gebruik je korte zinnen. Komt dit je bekend voor? Uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in Current Biology, blijkt dat dit niet het enige is wat er verandert als je tegen je baby praat. Moeders blijken namelijk ook de klanken aan te passen als ze tegen baby’s praten.

Het onderzoek

De onderzoekers namen de stemmen op van twaalf engels sprekende moeders. Op de opnames is te horen hoe zij spelen met en voorlezen aan hun baby’s van zeven tot twaalf maanden oud. Daarnaast werden er ook geluidsopnames gemaakt van het moment dat de moeders met een volwassene praatten.

LEES OOK: Aha, dus dit is waarom vaders geen babytaal gebruiken

In een andere taal tegen baby’s praten

Om het onderzoek compleet te maken, gingen de onderzoekers vervolgens de stemmen bestuderen van moeders die niet Engels spraken. Hiervoor werd weer een groep van twaalf moeders opgetrommeld. Dit keer bestond de groep uit moeders die negen verschillende talen spraken. Dit waren onder andere moeders die Russisch, Spaans, Hebreeuws en Mandarijns spraken. Wat bleek? Ook nu pakte de computer weer op dat de moeders een andere klanktoon gebruikten als ze met hun baby spraken.

LEES OOK: Volgens dit onderzoek leren baby’s mogelijk praten tijdens het eten

Onderzoek naar babytaal en baby leren praten

Met het ontdekken van deze universele verandering van klanken, is het onderzoek nog niet klaar. De onderzoekers willen nu gaan kijken hoe de andere toon de baby’s helpt om te leren praten. Ze vermoeden dat de unieke klank van een moeders’ stem, baby’s al vanaf de geboorte helpt hun moeders’ stem te herkennen en leert praten. Kortom: er is dus niks mee als je anders tegen je baby praat dan tegen een volwassene.

Niet alleen onze klank is een universeel mama-dingetje. Dit is nog zoiets wat alle moeders ter wereld doen..

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Science Daily

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom het niet erg is dat je ‘anders’ tegen je baby praat dan tegen een volwassene
Sluiten