De mama 13 nov 2017 Redactie

Te weinig slaap doet hetzelfde met je als teveel alcohol drinken

Dat te weinig slaap krijgen echt geen lolletje is, weet iedereen die regelmatig last heeft van doorwaakte nachten en slapeloosheid. Weinig dingen zijn zo vervelend als uren- of zelfs nachtenlang wakker liggen en de volgende ochtend weer aan de orde van de dag beginnen. Te weinig slaap doet hetzelfde met je hersenen als te veel drinken.

Te weinig slaap

Kernwoorden: futloos, geen energie, brak – heel erg brak. In zwaardere gevallen kan (chronisch) slaaptekort leiden tot tijdelijke ontoerekeningsvatbaarheid. Want, zo menen verschillende voorstaande neurochirurgen, ‘extreme moeheid heeft dezelfde impact op je hersenen als dronken zijn’.

Zwarte gaten

Logisch als je bedenkt dat te weinig slaap de communicatie tussen je hersencellen op dezelfde manier verstoort als een overdaad aan drank dat doet. Daardoor vertonen slechte slapers hetzelfde zwalkende gedrag als dronkaards, inclusief tijdelijke ‘zwarte gaten’. De regel is: hoe vermoeider mensen zijn, hoe trager hun reactievermogen. Met andere woorden: het brein heeft langer nodig om te registreren wat er in de omgeving gebeurt, en vaak nog langer om daar adequaat op te reageren. Precies ja, net zo traag als je uit de hoek kan komen na anderhalve fles wijn.

Onderzoek bewijst: je bent niet jezelf als je moe bent (No shit, Sherlock)

Moeheidspromillage

Behalve dat dit uitermate vervelend is, blijft het ook de discussie voeden rondom autogebruik van slechte slapers. Immers, als we mensen met te veel drank op niet toestaan om achter het stuur te kruipen, zouden insomniacs dat ook niet mogen, luidt de redenering. Maar ja, probeer moe- en brakheid maar eens te ‘testen’ – dat gaat niet lukken. Er bestaat immers (nog) niet zoiets als een ‘moeheidspromillage’, hoewel vaak de diepliggendheid van de wallen van vrouwen als een goede graadmeter gelden.

Lees ook: 5 goede redenen om te slapen als je baby een dutje doet

Goed om te weten: Moeder deelt briljante hack om je baby binnen een paar seconden te laten slapen

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Te weinig slaap doet hetzelfde met je als teveel alcohol drinken
Sluiten