De mama 23 nov 2017 Daphne de Groot

13 dingen die een moeder echt bedoelt als ze zegt dat ze ‘te moe is om seks te hebben’

Door de boot genomen staat je hoofd de eerste maanden na de bevalling niet echt naar seks. Daar kan moeder Steph Montgomery over meepraten. Op Romper deelt ze de dertien dingen die ze eigenlijk wil zeggen als ze zegt dat ze ‘te moe’ is. 

Steph: ‘Normaal gesproken probeer ik te zeggen wat ik bedoel. Passief agressief iets zeggen en dan verwachten dat iemand iets anders doet? Niet mijn stijl. Dat gezegd hebbende, kan het verdomd lastig te zijn om bot te zijn tegen mijn man. Vooral wanneer ik hem iets moet vertellen waarvan ik weet dat ik hem teleurstel. Ik kan natuurlijk best zeggen dat ik seks op het moment niet leuk vind. Maar ik wil hem niet kwetsen. Dus, zeg ik dat ik moe ben.

Ik lieg niet

Het is niet dat ik ronduit tegen hem lieg, want dat doe ik echt niet. Aan de andere kant, als mijn gebrek aan libido met een klein leugentje om bestwil op slaaptekort kan gooien en daarmee zijn gevoelens kan sparen, dan twijfel ik totaal niet. Een baby krijgen heeft er voor zoveel verschillende manieren voor gezorgd dat ik mij minder seksueel voel.

LEES OOK: Moeder: ‘Je hebt seks echt niet nodig om gelukkig te zijn’

Ik zie er niet hetzelfde uit, ik voel de dingen niet hetzelfde en mijn lichaam werkt niet meer zoals het eerst deed. Lange tijd voelde ik me niet goed, laat staat sexy en ik was zo, zó moe. Daarnaast heeft het krijgen van een kind me doen realiseren dat ik meer ter tafel breng dan alleen seks. Ik zou seks niet hoeven zien als een ‘taakje’ wat ik nog moet afvinken. Niemand zou seks tegen zijn zin in moeten hebben omdat ze het gevoel hebben dat het ‘moet’ om de ander te behagen.

Dus ja. Soms gebruik ik het ‘moe-smoesje’ als mijn man seks wil, terwijl ik eigenlijk iets anders bedoel. Inclusief de volgende:

‘Ik zou liever nog een keer bevallen’

Die eerste weken na de bevalling, zelfs de gedachte aan seks is de laatste optie in het spelletje ‘I’d rather’. Als in: altijd. Ik zou zelfs nog liever nog een keer bevallen, lever eten of in mijn oog gestoken worden met een vork dan om vaginale seks te hebben.

‘Het doet pijn’

Soms doet het gewoon verdomd veel pijn, seks hebben. Dus dan wil ik het niet. Alleen het ding is, ik schaam me een beetje over de staat van mijn vagina of het hebben van aambeien. Het is gewoon makkelijker om het te gooien op ‘moe zijn’. Vooral omdat, nou ja, dat óók waar is.

De enige aanraking die ik wil is een voetmassage

Ja, er zijn andere manieren om intiem te zijn met elkaar dan seks. Op een bepaalde manier voel ik me nu meer verbonden met mijn man. En dat kwam echt door de kleine momenten. Dat hij de fles geeft aan onze baby, samen knuffelen op de bank of die keer dat hij een massage gaf zonder dat hij er iets voor terug verwachtte.

‘Natuurlijk! Als je met seks slapen bedoelt’

Slapen is leven. Echt. Ik zou het de hele dag door doen als het kon. Dus als je vraagt of ik mee naar bed wil? Dan kijk ik je aan met een brandend verlangen. ‘Ja, absoluut. Om te slapen.’

‘Ik ben zo gestrest’

Het is zo stressvol om een moeder te zijn. Je moet de hele tijd ‘aan staan’. soms wil ik gewoon even genieten van een momentje dat het alleen maar om mij draait. Ik weet dat seks een goede manier kan zijn om stress kwijt te raken. Maar een douche nemen, poepen in stilte en slapen doen dat ook. Heb ik slaap al genoemd?

‘Ik wil nog even een aflevering op Netflix kijken’

Misschien is het omdat ik ouder word, maar soms kijk ik liever Netflix zónder de chill.

‘Dat klinkt vermoeiend’

Een soort van ‘misschien kunnen we wel seks hebben maar niet bewegen’-situatie. Denk je dat dat kan? Wil je dat proberen? Aan de andere kant, wat denk je van slapen? Ik. Ben. Zo. Moe.

‘Ik wil wel, maar ik ben bang dat de baby wakker wordt’

Echt ik zweer het, mijn kinderen hebben een soort supernatural sense voor wanneer wij seks hebben. Er komt een moment in de avond dat we denken dat het veilig is, maar nee. En er is niets ergers dan een baby die begint met huilen terwijl je net bezig bent. Ugh.

‘Kan ik eerst even een dutje doen?’

Als ik gewoon een kleine powernap kan doen dan heb ik daarna veel meer energie, en staat het idee van seks me waarschijnlijk ook beter aan. Het is niet dat ik meer van slaap houd dan van seks met mijn man, ik zou alleen liever slaap én seks met mijn man hebben.

LEES OOK8 redenen waarom seks tijdens je zwangerschap een supergoed idee is

‘Kunnen we niet alleen zoenen?’

Nu ik inmiddels honderden keren seks heb gehad met dezelfde persoon, ben ik erachter dat ik niet echt seks of een orgasme nodig heb om me verbonden met hem te voelen. Ook, als je de druk er een beetje afhaalt, is dat ook veel beter voor de mood. ‘Ik ben te moe’ betekent niet dat ik ook te moe blijf.

‘Doe de afwas en kom dan nog maar een keertje terug’

Er is echt niets sexier dan mijn man die wat huishoudelijke klusjes doet. Vooral als ik er niet om hoef te vragen. Als hij niet helpt werkt het trouwens ook gewoon andersom.

‘Ik ben te moe om seks te hebben’ 

Soms bedoel ik gewoon echt wat ik zeg. En soms ben ik echt gewoon te verdomd moe om seks te hebben.’

Het is heel normaal om seks eventjes op een lager pitje te hebben staan. Pink vertelt over de seksloze perioden in haar huwelijk (and thank god for that)

Niets meer missen? Volg ons op Facebook of Instagram (@FammeBabyNL)

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
13 dingen die een moeder echt bedoelt als ze zegt dat ze ‘te moe is om seks te hebben’
Sluiten