De mama 14 jan 2019 Melissa Eissens

Kun je een tattoo laten zetten als je borstvoeding geeft? (dit zijn de risico’s)

Je geeft borstvoeding en wilt eigenlijk heel graag een mooie tattoo laten zetten. Dat kan, maar dit zijn belangrijke punten waar je rekening mee moet houden.

De geboorte van een kind is een belangrijke gebeurtenis in het leven van een vrouw. Tatoeages worden populairder en steeds meer geaccepteerd in de Nederlandse cultuur, daarom kiezen sommige vrouwen ervoor om een mooie herinnering van hun kind vast te leggen op het lichaam.

Of dit ook kan wanneer je borstvoeding geeft? Wij leggen het voor je uit.

tattoo

Een tatoeage wordt gezet door gebruik van een naald. De naald zorgt ervoor dat de inkt in de tweede en derde laag van je huid terechtkomt. Een naald maakt kleine gaatjes in de huid waar de inkt in gaat zitten, dit zijn er wel honderden tot duizenden per minuut.

Is het veilig om een tattoo te laten zetten als je borstvoeding geeft?

Het is geen probleem om tijdens de borstvoedingsperiode een tattoo te laten zetten. De inkt blijft namelijk zitten onder de opperhuid. Daarnaast zijn de inktmoleculen te groot om in de moedermelk te belanden. Er is geen enkele aanwijzing of bewijs dat het zetten van een tattoo de borstvoeding op welke manier dan ook beïnvloedt.

Maar moeders zouden wel alerter moeten zijn met de hygiëne van de naalden en de wijze van het zetten. Je wilt zeker weten dat er schone naalden worden gebruikt. Wanneer dit niet het geval is heb je de kans om een infectie op te lopen. Wat wel kan zorgen voor risico’s voor jou en je baby.

LEES OOK: Hoe het geven van borstvoeding ervoor zorgt dat je jezelf leert kennen als moeder

De risico’s voor jou

Het wordt pas een probleem wanneer je een infectie oploopt van het tatoeageproces. Wanneer geen steriele techniek wordt gebruikt, kan er een infectie overgedragen worden aan het bloed. Denk aan HIV of hepatitis. Deze infecties kunnen wel worden overgedragen via de moedermelk. Laat de tattoo dus altijd zetten in een shop die het hygiënecertificaat heeft en dus 100% hygiënisch werkt.

Ook is het erg belangrijk om de instructies voor de nazorg goed te volgen. Als je een infectie oploopt doordat de wondjes niet goed helen, dan hoeft dit geen risico voor je baby te betekenen. Maar het kan zijn dat er antibiotica nodig is om de huid te genezen. Meld deze symptomen meteen aan je arts. Is er antibiotica nodig? Dan moet je arts er voor zorgen dat dit een medicijn is wat veilig is voor moeders die borstvoeding geven.

De risico’s voor je baby

Een gevaar voor je baby is het gebruik van lidocaïne. Dit is een actuele pijnstillende spray. Deze stof gaat wel over in het moedermelk en kan dus als gevaarlijk worden beschouwen. Bijwerkingen van lidocaïne op een baby zijn echter meestal beperkt tot allergische reacties. Toch moet er erg voorzichtig mee worden omgegaan en natuurlijk liever helemaal niet.

Is het veilig om een tattoo weg te laten laseren?

Een tattoo weg laten laseren is veilig. Hoewel er geen studies zijn over de veiligheid hiervan, hebben veel vrouwen tatoeages verwijderd terwijl ze borstvoeding gaven. De inkt wordt in kleine deeltjes gebroken om te worden vernietigd door het immuunsysteem van het lichaam. De belangrijkste oorzaken van lokale infecties of allergische reacties komen door de ‘vrije’ inkt die in het lichaam circuleert. Ook hier zijn de deeltjes te groot om in de moedermelk te gaan zitten.

LEES OOK: Zwangerschapsdementie bestaat écht: dit zegt onderzoek erover

Is het aan te raden?

Bij de tattooshop zullen ze je vaak overtuigen om (voorlopig) af te zien van een tatoeage. Men is van mening dat het lichaam tijd nodig heeft om te herstellen van het zetten van de tatoeage en dat is moeilijker voor het lichaam als er melk wordt geproduceerd.

Wacht tot de baby wat ouder is

Als je dan toch een tattoo wilt laten zetten tijdens het geven van borstvoeding. Dan is het beste om even te wachten tot je baby wat ouder is. Denk aan negen tot twaalf maanden.

LaLecheLeague

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Kun je een tattoo laten zetten als je borstvoeding geeft? (dit zijn de risico’s)
Sluiten