Zwanger 30 mrt 2018 Sterre Touw

Tangverlossing: een methode die gebruikt wordt om je baby te helpen naar buiten te komen

Als je baby tijdens de bevalling moeizaam uit de buik wil komen, zijn er verschillende methodes die gebruikt worden om je kindje te helpen. Zo ook de tangverlossing. Als het de baby niet lukt om op eigen kracht ter wereld te komen, wordt er een verlostang om het hoofd van je baby geplaatst om hem te helpen.

De verlostang wordt echter niet vaak meer gebruikt, maar als een vacuümpomp tekort schiet en het te laat is voor een keizersnede kan het heel handig zijn. Terwijl de tang zijn werk doet, het het belangrijk dat je mee blijft persen. Zo verloopt de bevalling voorspoedig en kunnen er minder snel complicaties optreden.

LEES OOK: Bevallen in een kraamhotel? Dit zijn de voordelen

Een tangverlossing

Het woord klinkt misschien een beetje eng, maar dat is het totaal niet. De gynaecoloog onderzoekt je inwendig om te kijken hoe ver de ontsluiting al is. Daarna wordt je ingeknipt, zodat de tang beter ingebracht kan worden. De tang bestaat uit twee lepels die om het hoofdje van de baby geklemd worden en zo wordt het hoofdje van je baby bij iedere wee een stukje verder naar buiten getrokken. Zonder extra hulp worden het lichaam van je baby en de placenta daarna geboren.

Complicaties voor je baby

Je baby wordt na de bevalling gecontroleerd door de kinderarts. Omdat je kindje wel naar buiten is gehaald door middel van een tang, kunnen er op het hoofdje rode deukjes verschijnen. Hier hoef je je geen zorgen om te maken, want deze trekken na een aantal dagen vanzelf weer weg. Als de verloskundige hard heeft moeten trekken tijdens de tangverlossing, kan het zijn dat je baby een punthoofdje heeft gekregen. Ook dit krijgt na een aantal dagen weer de juiste vorm.

LEES OOK: Aambeien tijdens de zwangerschap: zo kom je er vanaf

Herstellen

Het herstel duurt langer dan na een bevalling zonder extra hulp. Dat komt omdat je bent ingeknipt. Het is daarom belangrijk dat je voldoende rust pakt en goed voor jezelf te zorgen. Als je last hebt van een opgezwollen vagina of aambeien helpen voldoende ice packs je al een heel eind. Ook moet je zorgen dat je goed blijft drinken en gaat plassen zodra je dat voelt opkomen. Uiteindelijk herstelt de vagina zich vanzelf.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Tangverlossing: een methode die gebruikt wordt om je baby te helpen naar buiten te komen
Sluiten