De baby 30 mei 2017 Soraya Vogelaar

Wanneer, hoe vaak en waarmee? Alles over tandenpoetsen bij je baby

Opeens is daar het moment dat je een klein wit puntje in het tandvlees van je baby ziet. Mocht je het nog niet gemerkt hebben aan de hoeveelheid kwijl die hij de afgelopen tijd produceerde, dan weet je het nu: de tandjes komen door. Wat nu?

Het moment dat je baby zijn eerste tandje krijgt is een echte mijlpaal. Vanaf nu moet je voor dit groeiende gebit te gaan zorgen. Met de volgende tips en tricks komt het helemaal goed.

Wanneer en hoe vaak?

Gemiddeld komt het eerste tandje door wanneer baby’s zes maanden oud zijn. Volgens het Ivoren Kruis mag je vanaf het moment dat je het puntje ziet, beginnen met poetsen. Ook mag je baby dan op tandartscontrole. In deze eerste fase is het voldoende om de tanden een keer per dag te poetsen. Het liefst ‘s avonds en een uur na de laatste voeding zodat het glazuur niet beschadigd raakt en bacteriën ‘s nacht geen kans krijgen. Vanaf twee jaar oud, kun je twee keer per dag gaan poetsen (‘s ochtends en ‘s avonds).

Speciale tandpasta en tandenborstel

Voor je baby kun je niet dezelfde tools gebruiken als voor jezelf. Voor het poetsen gebruik je een peutertandpasta met fluoride. De hoeveelheid fluoride in deze tandpasta is aangepast, waardoor het veilig is voor baby’s en peuters. Er zijn speciale handtandenborstels op de markt voor kinderen tussen de 0 en 2 jaar oud. Deze hebben zachtere haartjes waarmee je ook het tandvlees kunt masseren wanneer je baby last heeft van doorkomende tandjes.

LEES OOK: Volgens dit onderzoek leren baby’s mogelijk praten tijdens het eten

Tips om het tandenpoetsen bij je baby makkelijker te maken

Nu je weet wanneer je kunt beginnen met poetsen en met welke tools, is het ook handig om te weten hoe je dit kan aanpakken. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat de baby zijn of haar mond opendoet/houdt? Met de volgende tips wordt het wat makkelijker:

1. Zeg eens Aaa..

Je kunt je baby zijn of haar mond open laten doen door zelf je mond open te houden. Wedden dat de kleine je nadoet?

2. Laat zien wat er gebeurt

Ga samen met je baby voor de spiegel te staan zodat hij precies ziet wat er gebeurt. Hierdoor voelt het voor je baby misschien wat minder raar aan als jij met de tandenborstel in zijn tandvlees aan het porren bent.

3. Zorg voor gewenning

Maak van het tandenpoetsen een ritueel. Kies een vast moment (‘s avonds na het voeden en voor het slapengaan) en een poets-routine met vaste poetsbewegingen: binnenkant, buitenkant en bovenkant. Vergeet niet het tandvlees mee te poetsen waar nog geen tanden doorgekomen zijn.

4. Poets samen

Zelf je tandenpoetsen terwijl je ook met de baby bezig bent gaat wat lastig. Laat daarom je partner zijn eigen tanden poetsen terwijl jij de baby helpt. Hartstikke gezellig en zo ziet de baby dat jullie dit ook dagelijks doen.

5. Stap over op een vingertandenborstel

Lukt het poetsen maar niet? Probeer het dan met een vingertandenborstel. Dit is een soort vingerhoedje waarmee je wat meer controle hebt.

6. Houd het speels

Laat je baby tot slot tijdens het poetsen af en toe ook zelf de tandenborstel vasthouden. Of zing een speciaal liedje dat je voortaan altijd zingt tijdens het tandenpoetsen. Zo weet je baby meteen wanneer het weer tijd is om tanden te poetsen.

Zingen voor je baby is sowieso erg goed, zo zegt de wetenschap. Dit doet het voor jullie band.

Heb jij nog tips om het tandenpoetsen bij een baby zo soepel mogelijk te laten verlopen? Laat het ons weten op Facebook en vergeet ons niet te liken!

Ivoren Kruis

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wanneer, hoe vaak en waarmee? Alles over tandenpoetsen bij je baby
Sluiten