Zwanger 2 apr 2018 Janne Vogel

Symptomen van een miskraam: zo merk je dat het mis gaat

Een miskraam meemaken is verschrikkelijk. Je kunt je geluk niet op wanneer je de positieve zwangerschapstest in je handen hebt, maar voor je het weet valt je droom alweer uit elkaar.

Je lichaam geeft zodra er een miskraam op komst is een aantal symptomen af. En die moet je kennen.

Symptomen miskraam

Natuurlijk voel je een miskraam nooit echt aankomen, maar het kan zijn dat je de volgende symptomen (achteraf) herkent.

Je zwangerschapsverschijnselen nemen af

Het kan zijn dat je je net voor een miskraam minder zwanger begint te voelen. Je borsten voelen bijvoorbeeld minder gespannen aan, je ochtendmisselijkheid neemt af, je hoeft niet meer om de haverklap te plassen en bent wat minder moe. Dit komt omdat het zwangerschapshormoon hCG, dat voor de kwaaltjes zorgt, niet meer door je lijf wordt aangemaakt. Schrik niet meteen, want het is normaal dat zwangerschapskwaaltjes die je aan het begin had aan het einde van het eerste trimester afnemen. Dat heeft niets met een miskraam te maken. Toch is het goed om alert te zijn. Gaat het afnemen van de verschijnselen gepaard met pijn of bloedverlies, dan is het verstandig om je te laten controleren.

LEES OOK: Zwanger worden na een miskraam

Je hebt last van bloedverlies

Vaginaal bloedverlies en een buikpijn die voelt als menstruatiepijn kunnen ook tekenen van je lichaam zijn. Dit hoeft echter niet. Soms gaat het om een onschuldig bloedvaatje dat is gesprongen, bloedverlies van de placenta of bloed je om een andere onverklaarbare reden. Neem wanneer je bloedverlies hebt direct contact op met je verloskundige. Zij zal ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk een echo wordt gemaakt, zodat jullie kunnen zien wat er aan de hand is.

Als wordt vastgesteld dat het bloedverlies komt door een miskraam, is het vruchtje niet meer te redden. Het bloedverlies zal steeds heviger worden en er zullen stolsels en klonten meekomen. Ook de menstruatiepijn zal steeds erger worden en je kunt last krijgen van buikkrampen of pijn in je rug. Als de miskraam niet vanzelf op gang komt wordt deze opgewekt door middel van een curettage. Deze ingreep duurt 5 tot 10 minuten en zorgt ervoor dat je niet hoeft te wachten tot je lichaam het vruchtje afstoot.

Geef het een plekje

Lichamelijk is een miskraam heel vervelend, maar vooral psychisch is een miskraam natuurlijk hartstikke zwaar. De blijdschap van de zwangerschap verandert binnen no time in gevoelens van onzekerheid, boosheid, angst en vaak een soort schuldgevoel. Overkomt het jou? Onthoud dan dat een miskraam eigenlijk nooit voorkomen had kunnen worden. Probeer de miskraam een plekje te geven en neem de tijd om het voor jezelf te verwerken op jouw manier.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Symptomen van een miskraam: zo merk je dat het mis gaat
Sluiten