Zwanger 5 jan 2018 Redactie

Sushi-liefhebbers opgelet: sushi is goed voor zwangere vrouwen

Roken, een wijntje drinken en sushi eten: zomaar een paar dingen die je negen maanden moet laten als je zwanger bent. Tenminste tot nu, want wij hebben goed nieuws voor alle sushi-addicts. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je goed sushi en andere visgerechten kunt eten als je zwanger bent.

Eerst even terug naar het begin. Want waarom wordt sushi eigenlijk afgeraden? Dit komt doordat kwik, wat bij sommige vissoorten in hoge mate aanwezig is, schadelijk kan zijn voor de baby’s hersenen. En het eten van rauwe vis vergroot de kans op bacteri├źn in het lichaam die voedselvergiftiging veroorzaken. Als je zwanger bent, kun je dus geen rauwe vis eten. Duidelijk.

LEES OOK: Hilarisch: kookboek met de gekste zwangerschaps-cravings

Wetenschappelijk onderzoek

De Universiteit van Rochester in New York deed 30(!) jaar onderzoek onder zwangere vrouwen en kinderen op de Seychellen. Het onderzoek werd gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutricion. Meer dan 1.250 werden tijdens hun zwangerschap gevolgd. Hun baby’s werden na de bevalling tot de peutertijd (20 maanden) gevolgd. Tijdens de zwangerschap aten de vrouwen wekelijks 12 maaltijden met rauwe vis erin. Dit kwam neer op elke doordeweekse dag lunchen en avondeten met sushi. Dat is nog behoorlijk wat dus.

Vis is goed

Wat blijkt? Bij de kinderen van de vrouwen werden geen problemen in hun ontwikkeling vastgesteld. De resultaten van het onderzoek tonen zelfs aan dat de voedingsstoffen in vis de hersenen van baby’s niet beschadigen, maar ze juist kunnen beschermen tegen mogelijke schadelijke effecten van kwik. De voordelen van vis op de ontwikkeling en gezondheid van de baby winnen het volgens de onderzoekers van de mogelijke nadelen en risico’s van kwik.

LEES OOK: Wat jij tijdens de zwangerschap eet, bepaalt wat je kind straks lust

Juist kwalitatief goede sushi eten

Mijn verloskundige adviseerde mij tijdens mijn zwangerschap om juist voldoende sushi te eten. Mits het maar bij een goed restaurant was. De waarschijnlijk-al-een-paar-uur-eerder klaargemaakte sushi uit de supermarkt liet ik dus braaf aan me voorbijgaan. Net al de iets te goedkope sushi bij de afhaalzaak om de hoek. Mijn baby was dan misschien dolblij met al die omega-3 vetten, op een voedselvergiftiging zat ze vast en zeker niet te wachten.

Ben je toch nog wat huiverig om sushi te eten tijdens je zwangerschap? Een tip: bestel vis die weinig kwik heeft, zoals zalm, koolvis en garnalen.

Wil je niets meer missen? Like ons dan op Facebook.

Dit artikel is geschreven door Inge Abraham.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Sushi-liefhebbers opgelet: sushi is goed voor zwangere vrouwen
Sluiten