De papa 19 okt 2018 Soraya Vogelaar

Survival tips voor je eerste maand als kersverse papa

Helaas worden baby’s niet geboren met een handleiding onder hun arm. Je zult je als kersverse papa dus zelf moeten redden om voor dit kleine mens te zorgen. Gelukkig helpen wij je een handje met de volgende punten.

1. Shit happens (letterlijk)

Bij baby’s hoort poep (bij volwassenen ook trouwens, maar dat is nu even niet het punt). De ontlasting van die kleine kan er de eerste paar keer behoorlijk abnormaal uitzien. Tref je de eerste keer gitzwarte poep aan in de luier? Het lijkt wat op Darth Vader, maar verder is er niks aan de hand. En wen er maar aan: naarmate je baby groeit, krijgt de babypoep zo’n beetje alle kleuren van de regenboog én verschillende texturen. Rood is zo’n beetje de enige poepkleur waarbij je je zorgen moet maken.

2. Fix je routine zo snel mogelijk

Simpelweg je eigen ochtendroutine volgen is er even niet bij. Zo makkelijk kom je er niet van af! Je baby bepaalt het ritme. Hij of zij heeft een eigen schema van eten, slapen en wakker zijn. En dat kan ook nog eens van tijd tot tijd veranderen. Een flexibele houding is dus wel zo handig. Wat wel kan helpen is zelf een vaste routine voor het slapengaan te volgen met je baby, zoals slaapliedjes zingen en voorlezen.

3. Baby = burrito

Je baby inbakeren is de bom. Het zorgt voor extra comfort bij je baby omdat het het warme gevoel in de baarmoeder nabootst. Maak die techniek je dus snel eigen. Naast het feit dat het fijn is voor je baby, ziet het er ook gewoon heel grappig uit. Hallo baby burrito!

LEES OOK: 15 geestige vaderschapstweets #dadlife

4. Slaap, slaap, slaap

De eerste vier à vijf maanden slaapt een baby gemiddeld zo’n 16 tot 20 uur op een dag. Maar het is ook belangrijk dat je baby een ritme ontwikkelt voor dag en nacht. In de baarmoeder was het voor hem of haar praktisch altijd nacht. Je kunt je kleine er al wat van mee laten krijgen door overdag te zorgen voor licht en actief te zijn, maar ‘s avonds de boel zo rustig mogelijk en donker te houden thuis.

5. Voeden is een gezinsevent

Eten geven is echt niet alleen een taak van de moeder. Jij kan prima meehelpen. Natuurlijk gaat dit bij borstvoeding geven niet zo makkelijk, dan zal je vrouw moeten kolven. Maar het flesje geven is een eitje.

6. Ga in gesprek met je baby

Een baby entertainen kan zo simpel zijn als tegen hem of haar praten. Het zijn net mensen, ha! Je krijgt alleen geen antwoord in woorden terug. Al kan dat ook best weleens fijn zijn toch? Kan je tenminste uitgebreid je liefde voor je sportclub met iemand delen of je frustraties die dag. Gebruik jij nooit babystemmetje en je vrouw wel? Dat komt hierdoor.

LEES OOK: Dit is hoe je hormonen ervoor zorgen dat je een liefdevolle vader wordt

7. De baby huilt

De huil van een baby is een natuurlijk signaal om te laten weten dat er iets aan de hand is. Aan jullie de taak als kersverse ouders om erachter te komen of het gaat om honger, slaperigheid of een volle luier. Of dat het toch gaat om optie X: geen idee, alles is mogelijk. Je kunt je baby sussen door ‘m in je armen te nemen en zachtjes sst te herhalen. Of door een autoritje te maken, zodat ‘ie meteen in slaap valt.

8. Dealen met de buitenwereld

Je kindje is de mooiste baby op aarde, niet gek dus dat iedereen van je moeder tot de nicht van je overbuurvrouw de kleine wilt bewonderen. Het liefst gooi de boel op lock-down en komt er de eerste tijd niemand anders binnen. Maar dat is vrijwel onmogelijk, een goede afspraak met iedereen die op bezoek wil komen is een goed alternatief. Hallo korte geplande bezoekjes, dag onverwachte visite.

9. Seks

Het komt vanzelf wel weer, écht. Het advies van verloskundigen en gynaecologen is dat je na de bevalling minimaal zes weken wacht met seks. En dan komt er nog de factor van zin bij kijken. Het hoeft echt niet zo te zijn dat jullie na 6 weken en 1 dag meteen zin hebben. Hoe dan ook: je kunt ondertussen van alles in de steigers zetten om die eerste keer na de bevalling zo speciaal mogelijk te maken, Casanova.

Wil je nog meer praktische tips? Praat mee op ons Mamaforum.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Fatherly

Reageer op artikel:
Survival tips voor je eerste maand als kersverse papa
Sluiten