Dit is waarom je moet oppassen met drankjes met suiker tijdens je zwangerschap

Heb jij tijdens je zwangerschap veel cravings naar zoet, en kan je daarom niet afblijven van drankjes met veel suiker? Lees dan eerst even het onderstaande artikel door. Het kan gevaarlijker zijn dan je denkt (voor je kindje!).

Wanneer je tijdens de zwangerschap veel drankjes met suiker drinkt, is de kans groot dat je kinderen later zwaarder zijn dan normaal. Sterker nog, onderzoek wijst uit dat wanneer je per dag 2 drankjes met suiker drinkt tijdens het tweede trimester van je zwangerschap, dat dat bijna een kilo kan schelen wanneer je kind 8 jaar oud is.

LEES OOK: Zwanger? Deze 9 symptomen ervaar je in je tweede trimester

1 kilo zwaarder

Het onderzoek is uitgevoerd bij 8-jarige kinderen die zelf allemaal minstens een half gesuikerd drankje per week drinken. De kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap veel suiker dronk, waren gemiddeld een kilo zwaarder dan de kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap géén suiker dronken. De studie toont aan dat dit niet ligt aan de suikerconsumptie van het kind, maar van de moeder tijdens de zwangerschap.

De studie kan het oorzaak-effect-verband echter niet precies bewijzen. Het onderzoek geeft alleen aan dat er een sterk verband tussen de twee te vinden is.

Vroeg begonnen

De moeders die aan het onderzoek meededen hoefden niet ver terug in de tijd te denken, want dit onderzoek startte al in 1999. Van 1999 tot 2002 werden er bij 1100 zwangere vrouwen verschillende vragen gesteld over fruitsapjes, Cola light, suikerdrankjes (zoals limonade) en water. De vrouwen moesten elke categorie een cijfer geven op basis van hoeveel ze deze drankjes gedronken hadden.

LEES OOK: Ben je zwanger van een tweeling of meerling? Dit kun je het beste eten

Toen de baby’s geboren werden, kregen de vrouwen elk jaar een check-up die ze in moesten vullen. Ook kwamen de onderzoekers langs bij de kinderen toen ze zes maanden, drie jaar en acht jaar waren. ‘We zagen dat de kinderen van de moeders met een hoog suikerdrankjes-gehalte tijdens de zwangerschap een hoger percentage lichaamsvet hadden, ondanks wat de kinderen zelf aten,’ vertelt Rifas-Shiman. Ze vertelt ook dat ze zelf niet verrast was door het resultaat van het onderzoek.

Water

Rifas-Shiman hoopt dat ze met haar onderzoek ervoor zorgt dat zwangere vrouwen veel minder suikerdrankjes gaan drinken. ‘Wij hopen dat we met dit onderzoek ervoor zorgen dat obesitas bij kinderen steeds minder wordt,’ vertelt ze. Ze zegt dan ook dat water de beste optie is om te drinken wanneer je dorst hebt.

Goed om te weten: alles wat je moet weten over zwangerschapsdiabetes

WebMD

Reageer op artikel:
Dit is waarom je moet oppassen met drankjes met suiker tijdens je zwangerschap
Sluiten