Zwanger 9 feb 2018 Sterre Touw

Magie: Deze vrouw liet haar baby in stuitligging draaien door een handstand te doen

Als je zwanger bent hoop je dat alles goed en soepel verloopt. Soms kunnen baby’s in de stuitligging in de buik komen te liggen. Dit kan een keizersnede als gevolg hebben. Caroline Hand wilde dit voorkomen en probeerde haar baby te draaien door een handstand te maken. En wonder boven wonder: het lukte.

Rond de 36 weken kan je baby zich zelfstandig draaien en dat zorgt ervoor dat sommige baby’s in de stuitligging komen te liggen. Na 39 weken lag Carolines baby (weer) in de stuit. Omdat ze alles op alles wilde zetten om dit te voorkomen, probeerde ze een handstand in het zwembad.

LEES OOK: Stiekem liever een jongen of meisje? Dit is de truc

Stuitligging draaien

‘Na 34 weken begon mijn baby te draaien. In een tijdsbestek van 10 dagen heeft hij zichzelf meerdere keren omgedraaid’, vertelt Caroline op Romper. ‘Tijdens de laatste echo vertelde mijn verloskundige mij dat de baby dwars was gaan liggen. Hoogstwaarschijnlijk omdat hij een spectaculaire entree wilde maken in deze wereld.’ Caroline moest de maandag erop terugkomen voor een nieuwe controle. ‘De dokter gaf me oefeningen mee, waarmee ik de baby een beetje op gang kon krijgen. Zwemmen was daar een van.’

Zwemmen

‘Ik geloofde eerst niet dat dit echt zo zou werken als dat de dokter had aangegeven. Maar omdat ik er zeker van kon zijn dat ik met zwemmen de baby geen pijn zou doen, probeerde ik het uit. In het zwembad voelde ik me met mijn 39 weken zwangere buik een flinke walvis. Ik droeg gewoon mijn oude bikini met daaroverheen een extra groot T-shirt van mijn man, want ja, iedereen vraag zich natuurlijk af wat zo’n walvis in het water doet als ze op het punt staat te bevallen.’

Operatie baby-flip

‘Toen begon de operatie baby-flip. Ik wilde dat de baby zich omdraaide, dus ik moedigde hem aan met : kom op, kleine maat. Help je mama. Ik zal zelfs een puppy voor je kopen. Ik zwom honderden rondjes schoolslag en borstcrawl en ik deed zelfs een paar kunstjes met mijn andere dochter. Ook een handstand; in het water gaat dat namelijk makkelijker dan op het droge. Ik hoopte met heel mijn hart dat de baby geluisterd had naar wat ik hem had opgedragen.’

LEES OOK: Bevallen met een keizersnede? Zo lang duurt het om te herstellen

Omgedraaid

En jahoor, de baby had zich netjes omgedraaid en er hoefde geen keizersnede plaats te vinden. Ze werd naar het ziekenhuis gestuurd om de bevalling op te wekken, voordat haar kleine zich weer zou omdraaien. ‘Bijna twee hele dagen later kwam mijn zoon gezond ter wereld. Ligt jouw kind in de stuitligging? Ga dan dus lekker zwemmen en probeer wat trucjes uit!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Magie: Deze vrouw liet haar baby in stuitligging draaien door een handstand te doen
Sluiten