Moeder: ‘Ik was extreem strikt over de slaaproutine van mijn baby’s’

Daphne de Groot 15 nov 2017 De baby

Rust, reinheid en regelmaat. Drie woorden die je af en toe niet meer kunt hóren, maar die wel hout blijken te snijden. Want van een regelmatig leven worden de meeste baby’s heel erg blij. Megan Zander deelt aan Romper dat zij super strikt was over de slaaproutine van haar kleintjes, en dat ze nergens spijt van heeft. 

‘Als een thuisblijfmoeder met een tweeling, leerde ik al snel dat er niet veel was waar ik controle over had. De baby’s heersen over het huis als een soort mini-melk-dictators, en ik was de ingehuurde hulp die in een vieze yogabroek en met melk bevlekt t-shirt ter dienst kon staan. Uitgeput rolde ik daardoor per ongeluk in een co-slapen situatie.

Slaaproutine

Hoewel mijn man en ik onze twijfels hadden over het co-slapen ‘s nachts, vond ik het overdag ronduit heerlijk. Het feit dat mijn zoons weigerden te slapen als ik niet tegen ze aanlag, was voor mij het perfecte excuus om overdag ook even lekker te gaan liggen zonder me schuldig te voelen. Dus in plaats van dat ik me druk maakte om het hele huis schoon te maken, deed ik zelf een dutje of keek met een lekkere bak popcorn nog een keer het seizoen van Gossip Girl. Ik had daar echt totaal geen schuldgevoel over. Het laadde mijn batterij op, waardoor ik liever voor ze was als ze wakker werden. Mijn partner was meer dan blij om zich bij ons te voegen in het weekend. Echt even tijd met elkaar, uitrusten.

Belachelijk

het enige probleem was dat onze vrienden en familie deze slaaproutine ronduit belachelijk vonden. Als een van mijn vrienden belde om een kopje thee te doen, zei ik vrijwel altijd nee omdat de afspraak zelf of het erheen rijden niet uitkwam met het slaapschema. De baby’s van mijn vrienden sliepen gewoon in de auto, en ze snapten niet zo goed waarom die van mij dat niet konden. Maar bedenk dan even: ik heb er twee. Als de een niet wakker blijft, dan doet het de ander wel. Hoe dan ook: ik had dan een crappy nacht voor de boeg. En sorry, dat vond ik het niet waard.

LEES OOK: Moeder deelt briljante hack om je baby binnen een paar seconden te laten slapen

Ik snapte niet zo goed dat we niet gewoon via Facetime konden kletsen, terwijl al onze kinderen in hun eigen huis sliepen. Op die manier konden we elkaar spreken én had ik niet te maken met chagrijnige baby’s. Inmiddels zijn onze kinderen wat ouder en is het makkelijker om af te spreken, omdat ze minder vaak slapen. Maar destijds was het echt moeilijk. Ik voelde me schuldig dat ik mijn vrienden niet vaker zag. Maar ik vond ook dat ik moest doen wat ik kon om mijn kinderen de rust te geven die ze verdienden, en om mijzelf de me-tijd te geven die ik zo erg nodig had.

Gestopt

We zijn gestopt met co-slapen toen onze jongens 1,5 jaar waren, maar bleven bij ons standpunt dat we thuis wilden zijn voor de slaapjes tussendoor. Nu ze 3,5 jaar zijn vinden ze slapen héérlijk, en willen zelfs graag eerder naar bed dan dat ze moeten. Misschien hebben we gewoon mazzel, maar ik hoor veel vrienden klagen over dat hun kinderen niet graag naar bed willen. Ik denk dat ons strikte slaapritme ervoor gezorgd heeft dat dit voor ons niet geldt.

Geen spijt

Ik heb dus totaal geen spijt van onze slaaproutine. Wel had ik wat eerlijker en opener naar mijn vrienden en familie willen zijn over waarom ik zo’n dooddoener was als het op slapen aankwam. Ik vond het belangrijk om over te komen alsof ik alles wist. Maar dat was helemaal niet zo. Ik had die momentjes rust ook gewoon echt nodig, net als mijn tweeling. Ik denk dat mijn vrienden het meer begrepen hadden als ik zo dapper was geweest om eerlijk te zijn.’

Fijn zo’n slaaproutine, maar het werkt niet voor iedereen. Co-slapen werkt niet voor mij en dit is waarom.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Romper.com

Reageer op artikel:
Moeder: ‘Ik was extreem strikt over de slaaproutine van mijn baby’s’
Sluiten