Waarom stress tijdens de zwangerschap niet goed is voor je baby

Als zwangere vrouw ben je soms een tikkende tijdbom (check: hormonen!). Alleen al de rondslingerende sokken van je man/vrouw/vriend maken dat je compleet in woede uitbarst (check: hormonen!). Maar als je denkt dat hij de enige is die iets van die woede merkt, dan heb je het mis. Stress tijdens de zwangerschap is ook heel slecht voor je baby.

Want als je héél boos bent, gaat je lichaam over in de adrenalinemodus. Dat goedje schiet dan niet alleen naar je eigen hoofd, maar ook naar dat van je ongeboren baby. Natuurlijk zijn wat onschuldige woedeaanvalletjes geen probleem, maar als je tijdens je zwangerschap meer boos dan blij bent, kan dat een slechte uitwerking hebben op je baby. Dat blijkt uit een onderzoek van de American Psychologists Association (APA).

Effect op je zwangerschap

Zonder woede kunnen we niet, en dat hoeft gelukkig ook niet. Boosheid is een gezonde emotie, als je het na afloop maar weer goedmaakt. Met jezelf, of de oorzaak van je ontstekende vlammetje.

Volgens Dr. Miriam Stoppard, degene die het onderzoek leidde, maakt je baby in je buik al kennis met verschillende emoties. Voel jij je boos, dan krijgt je baby binnen enkele seconden dezelfde adrenalinerush als jij. Als je vaak last hebt van dergelijke adrenalinestoten, kan het zelfs zo zijn dat het effect heeft op het verloop van je zwangerschap, of op de ontwikkeling van je baby. Zo kan je baby te vroeg ter wereld komen, of een groeiachterstand oplopen.

Stijgende bloeddruk

Waarom boos zijn zo slecht is voor je baby? Als we boos zijn krijgt ons hart een opdonder en stijgt onze bloeddruk meteen. Ook vernauwen de bloedvaten behoorlijk, waardoor er minder bloed naar je baarmoeder kan stromen. En dat betekent weer dat je baby minder zuurstof krijgt. Ai!

LEES OOK: Eindelijk antwoord op de meest prangende vragen over je lichaam ná de bevalling

Verder laat een onderzoek van de universiteit van Florida zien dat dergelijke grote spanning invloed heeft op het gedrag van je (nog ongeboren) kindje. Als je als moeder, vooral tijdens het eerste trimester van je zwangerschap, vaak ernstige spanningen ervaart (en dan bedoelen we niet de alledaagse gezonde stress), kan dit ervoor zorgen dat je een hyperactief kind krijgt.

Erfelijk

Natuurlijk is het gedrag van je kind niet helemaal afhankelijk van hoe jij je hebt gevoeld tijdens je zwangerschap, maar ook voor een groot deel erfelijk bepaald en aangeleerd. Dat neemt niet weg dat dit de beste reden is om elkaar zo min mogelijk in de haren te vliegen (en dat manlief voortaan gewoon die gore sokken IN de wasmand gooit in plaats van in een straal van vijf meter er omheen).

Ook interessant: ontzwangeren, wat is dat eigenlijk?

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom stress tijdens de zwangerschap niet goed is voor je baby
Sluiten