Zwanger 29 nov 2017 Daphne de Groot

Onderzoekers zijn er mogelijk achter wat stilgeboorte veroorzaakt

Je baby verliezen tijdens de zwangerschap is verschrikkelijk, en iets wat geen moeder zou moeten meemaken. En toch komt stilgeboorte – wanneer je je baby na 20 weken zwangerschap plotseling verliest – vaker voor dan je denkt. In Nederland zijn dit er volgens de cijfers van het CBS zo’n 800 per jaar. 

Dat komt toch neer op zo ongeveer één op 200 baby’s. Het meest frustrerende is nog dat er vaak geen reden gevonden kan worden voor het verliezen van de baby. Er wordt gedacht aan genetische oorzaken, of gezondheidsproblemen. Maar er is meestal geen duidelijk aanwijsbare reden voor een stilgeboorte. Geen antwoorden kunnen vinden is voor de ouders vaak net zo traumatiserend als het verlies op zich. Zeker voor moeders, die zich vaak (onterecht) schuldig voelen over het verlies.

Verouderende placenta

Door een nieuw onderzoek uit Australië kan dit potentieel allemaal veranderen. Onderzoekers bij het Hunter Medical Research Institute (HMRI) in Australië kwamen erachter dat de reden voor veel stilgeboortes ligt bij de placenta. Als er tests ontwikkeld worden om deze aandoening op tijd te spotten, kunnen de levens van veel ongeboren baby’s gered worden.

LEES OOK: Waarom je beter niet op je rug kunt slapen tijdens je zwangerschap

Dr. Roger Smith is blij dat hij mag meewerken aan dit onderzoek, dat hij het ‘opwindendste’ noemt uit zijn carrière. Smith vertelt aan de Australian Broadcasting Corporation (ABC) dat de stilgeboortes in veel gevallen iets te maken lijken te hebben met het verouderen van de placenta. Blijkbaar, in bepaalde zeldzame gevallen, kan de placenta vervroegd verouderen. Hierdoor krijgt de baby niet genoeg voedingsstoffen en zuurstof binnen, wat kan zorgen voor het verpletterende verlies.

Stilgeboorte

De vraag is natuurlijk hoe er tijdig vastgesteld kan worden dat we te maken hebben met een verouderende placenta. Er is een bepaald enzym dat vrijkomt bij je organen wanneer ze ouder worden. Het plan van de researchers is om een test te ontwikkelen waarbij het niveau van dit enzym vastgesteld kan worden in het bloed van de moeder. Als daarmee wordt vastgesteld dat de placenta snel verouderd (en de baby daardoor te weinig voedingsstoffen en zuurstof binnenkrijgt), dan wordt de baby vroeger gehaald met behulp van een keizersnede.

Keizersnede

Uiteraard is het vroeger halen van de baby niet voor iedereen een optie. Vooral als de baby nog jonger is dan 27 weken, wanneer de kans op overleving klein is. Ook hier hopen de onderzoekers een oplossing voor te vinden. Dr. Smith: “Als de baby nog te jong is om gehaald te worden, dan zouden we medicijnen kunnen toedienen die ervoor zorgen dat de placenta minder snel verouderd. Zo kunnen we de baby lang genoeg in de baarmoeder houden om de overlevingskansen zo groot mogelijk te maken bij geboorte.” De hoofdonderzoeker voegt ook nog toe dat hij hoopt dat deze test in 3 tot 5 jaar ontwikkeld kan worden.

Ook zo’n interessant onderzoek: Twee maanden borstvoeden verkleint de kans op wiegendood met de helft.

Babble.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoekers zijn er mogelijk achter wat stilgeboorte veroorzaakt
Sluiten