Zwanger 17 sep 2018 Maaike Kooijman

Stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap of prenatale depressie: dit is het verschil

‘Leuk, zwanger!’ hoor je overal om je heen. Een groeiende dikke buik, babykleertjes kopen, de kinderkamer inrichten en natuurlijk het vooruitzicht op een fijn gezinnetje. Maar waar mensen het minder vaak over hebben, zijn die hormonen die in het rond vliegen en feestjes houden in je lichaam. Soms heel blij, dan weer huilen. Stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap zijn hartstikke normaal, maar soms zijn ze erger dan dat.

Ongeveer één op de vier vrouwen die denkt gewoon stemmingswisselingen te hebben, heeft een lichte of ergere vorm van depressie of angsten, schrijft Dr. Dawn Kingston op Psychology Today. Kingston doet onderzoek naar mentale gezondheid van moeders romdom de geboorte van hun kind, op de Universiteit van Calgary. Zij ontdekte dat meer dan de helft van de vrouwen met een postnatale depressie al eerdere symptomen had tijdens haar zwangerschap.

Dezelfde symptomen

Het probleem: veel vrouwen denken dat het gewoon hoort bij de stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap. Sommige symptomen lijken namelijk erg op elkaar. Je wilt soms heel veel en soms weinig slapen, soms veel en soms weinig eten en je hebt een minder goede concentratie. Daardoor kan het lastig zijn om te herkennen of je gevoelens en gedrag normaal zijn of niet.

Maar als je lang last hebt van deze symptomen en het blijft negeren, hoe erger het wordt – met het risico dat je na de bevalling helemaal instort en veel minder van de eerste maanden van je baby kunt genieten dan je zou willen. Maar hoe weet je of je een milde of ernstige depressie ontwikkelt tijdens je zwangerschap of dat je gewoon een beetje huilerig bent?

De verschillen tussen stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap en een prenatale depressie

Het belangrijkste verschil tussen stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap en een prenatale depressie wordt eigenlijk al wel uitgelegd in het woord ‘wisseling’ zelf: de ene keer ben je blij, dan ineens niet meer. Als je symptomen van een depressie vertoont, ben je vooral vaker níet blij dan wel.

LEES OOK: Babyblues of postnatale depressie? Dit is het verschil

Ondanks dat je in beide gevallen huilbuien kunt hebben, zijn die die bij een ‘normale zwangerschap’ vrij snel weer weg en voel je je daarna prima, terwijl je je met een depressie zelden echt prima voelt. Het is logisch om je zorgen te maken of je wel een goede moeder wordt, maar dat doe je met een prenatale depressie een stuk meer dan normaal.

Durf om hulp te vragen

Daarnaast maakt het ook verschil of je nog wel of niet meer geniet van dingen. De meeste zwangere vrouwen zijn dan wel regelmatig geïrriteerd of verdrietig, maar genieten tegelijkertijd heel erg van de voorbereidingen op de baby en het idee daaraan. Als je niets meer echt leuk vindt, is de kans groter dat je een depressie of angsten hebt of die ontwikkelt.

Wil je de volledige checklist bekijken? Die kun je hier downloaden. En als je het idee hebt dat het mis is, durf dan om hulp te vragen bij je verloskundige.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap of prenatale depressie: dit is het verschil
Sluiten