Stelling: Sharenting (veel foto’s van je baby online zetten) schaadt de privacy van je kind

Zo af en toe een foto op social media (we noemen Facebook, Instagram) zetten kan hartstikke leuk zijn. Maar heb je al eens over de gevolgen van het delen van de foto’s nagedacht? Onze stelling deze week: Sharenting; veel foto’s van je baby online zetten schaadt de privacy van je kind.

Door social media houd je iedereen in één klap op de hoogte van de mijlpalen van je kindje. Op die manier kunnen je vrienden en familie met jou en je kindje meeleven, zonder dat er tientallen appjes met dezelfde foto gestuurd hoeven worden. Niets mis mee, zou je denken. En er is zelfs een naam voor bedacht: sharenting. De combinatie van opvoeden en online delen van foto’s.

Too much information?

Maar het kan ook erg ver gaan. Sommige ouders houden het hele leven van hun kind bij op social media. De echofoto, meerdere geboortefoto’s, de eerste woordjes, een grappige video, de eerste stapjes, werkelijk alles komt voorbij. Zelfs de blote billen. Onschuldig toch? Maar moeten we dit wel willen? Is dit normaal voor een moeder (die natuurlijk hartstikke trots op d’r kind is) of is dit gevaarlijk voor de privacy van je kind?

Sharenting: alles of niets

Het NRC deelde afgelopen zomer een interessant interview met mensen die alles, of juist helemaal niets van hun kind delen. En in het artikel zijn interessante tegenstellingen te lezen.

Neem Muck Siewertsz van Reesema. Geboren op 10 mei 2016 en nu al 20,7K volgers op z’n naam staan. Muck is het zoontje van model Kim Kötter en zanger Jaap Reesema. We mogen Muck een echte BN’er-baby noemen, want er komt elke dag minstens één foto van de kleine online. En daar vallen ook foto’s onder waar Muck in bad zit, of slechts een luier aanheeft. Een greep uit de reacties op internet: ‘schattig’, ‘om op te eten’, ‘wat een lekker koppie’.

Zullen we die rode wangen opeten? ? #babyhuidje

Een bericht gedeeld door Muck Siewertsz van Reesema (@muckepuk) op

Maar het is nog maar de vraag of pubers de lol kunnen inzien van die foto die mama een paar jaar geleden heeft gepost waarop hij gekke bekken trekt, moest overgeven of voor het eerst op het potje ging, stelt het NRC. Waar begint het recht op privacy van een kind en stopt het recht van ouders op het delen van waardevolle momenten?

LEES OOK: Nesteldrang; wat is dat nou eigenlijk?

‘Schattigheidsexhibitionisme’

Likes op foto’s met kinderen zijn gegarandeerd, want mensen vinden foto’s van kinderen fantastisch. En dat geeft mensen een goed gevoel. Zo legt filosoof Kasper van Royen het begrip ‘Schattigheidsexhibitionisme’ uit. Kasper besloot begin vorig jaar meer dan honderd foto’s van zijn dochter Annika van Facebook te halen. Hij was ten eerste bezorgd over het commercieel hergebruik van de foto’s, maar vond het ook een raar idee dat zijn persoonlijke fotoalbum zomaar door iedereen gezien kon worden.

We snappen de visie van Kasper. Het is immers ook een vreemd idee dat Jan en alleman de foto van de blote billetjes van je kind kan bekijken. Maar moeten we dan rigoureus alle foto’s van onze kinderen op Facebook gaan bannen?

Geen babyfoto’s met konijnenfilter

Ook singer/songwriter Aafke Romeijn deelt geen foto’s van haar dochtertje Rudi op social media. Dit legt ze uit in een artikel in Vrij Nederland. Zo vertelt ze: ‘Onze generatie baby’s is de eerste die opgroeit met ouders die zich uitleven op de social media. De eerste generatie baby’s die dus overal te vinden is. Er zijn nog geen etiquettes over hoe we daar mee omgaan, en de baby’s zelf kunnen we nog niet vragen hoe ze erover denken dat hun ouders ze vanaf de eerste dag voor iedereen zichtbaar op het internet zetten.’

LEES OOK: Stelling: je huis babyproof maken is onzin

Voor Aafke de reden om haar dochtertje Rudi uit de spotlights te houden. ‘Rudi kan nog geen keuze maken over haar exposure. En ik wil heel graag de keuze aan haar laten. (…) Bovendien wil ik dat ze, op het moment dat ze daar de leeftijd voor heeft, zelf kan beslissen hoeveel van haar zichtbaar is online. Dat ze niet haar eerste kalverliefde moet gaan uitleggen dat haar moeder al die gênante babyfilmpjes ooit heeft gepost. Puber zijn is al awkward genoeg.’

Elke ouder zal anders omgaan met de keuze om foto’s van je baby op social media te zetten. Het is belangrijk om je eigen afweging te maken. Voor iedere keuze is iets te zeggen. En daarom zijn we heel benieuwd naar jouw keuze en motivatie. Doe je dat even op onze Famme Baby Facebook?

De stelling van vorige week: een baby met oorbellen? Wacht liever met gaatjes tot ze zelf kunnen beslissen. Hier lees je ‘m terug.

NRCVrij Nederland

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Stelling: Sharenting (veel foto’s van je baby online zetten) schaadt de privacy van je kind
Sluiten