Zwanger 25 jul 2017 Soraya Vogelaar

Stelling: Ik blijf tijdens mijn zwangerschap net zoveel sporten als daarvoor

Dat een gezonde levensstijl ook tijdens je zwangerschap belangrijk is, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar er dit is wel nieuw: zwangere vrouwen die genoeg bewegen en gezond eten blijken namelijk zo’n 10 procent minder kans te hebben op een keizersnee. Dit blijkt uit nieuw Brits onderzoek. Daarom de stelling van deze week: Ik blijf tijdens mijn zwangerschap net zoveel sporten als daarvoor. 

Als vrouwen (en hun ongeboren baby) te zwaar zijn tijdens de zwangerschap, kan het in hevige gevallen zo zijn dat een natuurlijke geboorte niet door kan gaan, vanwege de risico’s op complicaties. De artsen besluiten in dat geval over te gaan op een keizersnedebevalling.

Onderzoek

Het onderzoek is gedaan door onderzoekers van de Queen Mary University in Londen en gepubliceerd in the BMJ . Het onderzoeksteam bestudeerde hiervoor de gegevens van 12.500 vrouwen uit 16 verschillende landen. Dit deden zij door eerdere onderzoeksresultaten van meer dan 33 onderzoeken opnieuw onder de loep te nemen.

LEES OOK: Goed nieuws: simpele ingreep zorgt voor minder bloedingen na een keizersnede

Nieuwe levensstijl

Bij de zwangere vrouwen uit de onderzoeken volgden een nieuw voedingspatroon en een sportroutine. De voedingsveranderingen waren kleine veranderingen als het eten van meer groente en fruit en minder gesuikerde drankjes drinken. De sporten waren oefeningen als aerobics en gebruik maken van de fietsapparaten in de sportschool. Deze kleine veranderingen zorgden er al voor dat de vrouwen afvielen en de kans op een keizersnedebevalling met 10% afnam.

Verlaagde kans op keizersnedebevalling

Niet alleen de kans op een keizersnedebevalling wordt volgens de onderzoekers kleiner, ze zijn er ook achter dat de kans op zwangerschapsdiabetes afneemt. Dit komt doordat de verandering in levensstijl en voedselinname ervoor zorgt dat er minder suiker het lichaam binnenkomt, waardoor de bloedsuikerspiegel ook niet schommelt.

LEES OOK: Sporten tijdens de zwangerschap: wat mag wel, wat niet?

Wel sporten

Onderzoeker Shakila Thangaratinam schrijft in een persbericht van de universiteit: ‘Onze bevindingen zijn belangrijk omdat er vaak wordt gedacht dat zwangere vrouwen niet mogen sporten omdat het schadelijk zou zijn voor de baby.’ Ze vervolgt: ‘Maar wij laten zien dat het geen impact heeft op de baby als je je fysiek inspant en een gezond dieet volgt. En dat er dus voordelen zijn.’

Verder onderzoek

In de toekomst zal er wel nog onderzoek gedaan worden naar andere vormen van sport. Zodat er onder meer ook duidelijk wordt wat de effecten zijn bij krachttraining en balansoefeningen.

Nu houdt een gezonde levensstijl natuurlijk meer in dan simpelweg alleen sporten, maar daar wordt de stelling niet makkelijker van. Dus daarom: sport jij net zoveel tijdens je zwangerschap als daarvoor? En wanneer werd het voor jou moeilijker? Of ging je misschien wel op een heel andere manier bewegen? Deel je mening op Facebook!

Je bewust zijn van wat voor voedsel je eet, is blijkbaar nog nooit zo belangrijk geweest. Volgens onderzoek bepaalt wat je tijdens de zwangerschap eet, wat je kind straks lust.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Stelling: Ik blijf tijdens mijn zwangerschap net zoveel sporten als daarvoor
Sluiten