Stelling: In Nederland moeten zwangere vrouwen ‘Baby on Board’ buttons dragen in het openbaar vervoer

In New York worden zwangere vrouwen in het openbaar vervoer gevraagd een button met Baby on Board te dragen, om andere passagiers aan te moedigen voor ze op te staan als het druk is. Een goed idee, of totale onzin? Wat vind jij? 

Iedereen die wel eens met het openbaar vervoer reist, weet dat het op sommige trajecten onmogelijk is om een zitplek te bemachtigen. Vooral in de spits is dit een hele opgave. En (lang) staan is voor veel zwangere vrouwen geen optie.

Vanmorgen schreven we er al over: het metrobedrijf van New York heeft er genoeg van dat er niet wordt opgestaan voor zwangere vrouwen. Zij ontwikkelden een button, die deze vrouwen in de metro kunnen dragen om te laten zien dat ze zwanger zijn en een zitplaats nodig hebben. Op de button staat ‘Baby on board’ of ‘Please offer me a seat’. Het vervoersbedrijf MTA wil naast zwangeren, ook buttons uitdelen aan mensen met een beperking en ouderen.

LEES OOK: 7 x zo maak je contact met je baby terwijl ‘ie nog in je buik zit

Niet nieuw

Een speciale button voor zwangere vrouwen in het openbaar vervoer is niet nieuw. In Londen is er al veel langer zo’n ‘Baby on Board‘ button te krijgen, sinds 2005 zelfs al. Sterker nog, in 2013 kreeg the one and only Kate Middleton zelfs al zo’n button opgespeld.

Ongemakkelijk

Waarom is zo’n button nodig? Veel mensen blijven blijkbaar toch het liefst zitten op de door hun veroverde zitplek. En anderen durven de ‘zwangere’ in kwestie misschien geen zitplaats aan te bieden omdat ze niet zeker weten of de vrouw wel echt zwanger is (of gewoon een buikje heeft). En in de winter is het al helemaal lastig een buik te spotten onder die dikke jassen. Bovendien is het aan eerste-trimester-zwangeren ook lastig te zien, al hebben veel vrouwen dan al wel flink last van de vele zwangerschapskwaaltjes. Bestaat er een kans dat mensen willen dat je bewijst dat je zwanger bent, zoals deze vrouw een paar jaar geleden in Londen gebeurde?

In dat geval kan zo’n button dus goed van pas komen. Het is meteen duidelijk of een vrouw zwanger is, geen ongemakkelijke momenten meer. En 100 karma-punten als je voor haar opstaat en je stoel afgeeft.

LEES OOK: 11 rare dingen die mensen opeens doen of zeggen als je zwanger bent

Niet beleefd genoeg

Aan de andere kant: met zo’n felgele button de metro instappen om zo een zitplaats af te dwingen heeft voor beide partijen iets vervelends: er wordt geïmpliceerd dat de medepassagiers niet beleefd genoeg zijn om uit eigen beweging op te staan. En waren buttons op je jas eigenlijk niet alleen leuk toen je op je zestiende in een punkrock-fase zat?

Wij zijn uiterst benieuwd naar jouw mening. Moet er in Nederland ook een soortgelijke ‘Baby on Board‘ button voor het openbaar vervoer komen? En zou jij die dragen? Laat het ons weten op Facebook.

Heb je de stelling van vorige week gemist? Sharenting (veel foto’s van je baby online zetten) schaadt de privacy van je kind

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Stelling: In Nederland moeten zwangere vrouwen ‘Baby on Board’ buttons dragen in het openbaar vervoer
Sluiten