De papa 20 jun 2017 Soraya Vogelaar

Stelling: In Nederland moeten we naar een Zweeds verlofmodel

Hoewel we in Nederland een hoop goed geregeld hebben, is het vaderschapsverlof nog wel dingetje: nieuwe vaders krijgen twee dagen vaderschapsverlof en drie dagen partnerverlof. In Zweden pakken ze dit heel anders aan; daar kunnen vaders máánden  verlof opnemen. Wat vind jij, moeten wij het Zweedse model overnemen?

We schreven vanmiddag al over de zogenaamde Lattepapa’s: Zweedse vaders die thuisblijven om voor hun baby te zorgen terwijl hun partners weer aan het werk gaan.

Zweedse vaders hebben een ruime verlofregeling. Ouders in Zweden krijgen na de geboorte van hun baby twee weken vrij. Daar krijgen ze samen nog eens 480 verlofdagen bovenop, dat is dus dik een jaar en drie maanden. Ruim een jaar daarvan behouden ze 80 procent van hun loon. Van die 480 dagen, zijn drie maanden ‘gereserveerd’ voor de vader. Maakt de vader er geen gebruik van, dan vervalt het aanbod en wordt die periode afgetrokken van de 480 verlofdagen. Daar steken wij dus flink bij af met maar twee dagen vaderschapsverlof na de geboorte van de baby.

Meer quality time

Het is hartstikke fijn als je als ouders samen de eerste ontwikkelingen van je baby meekrijgt. En een vader met meer verlofdagen kan meer tijd doorbrengen met de baby, wat de Europese Commissie goed lijkt voor de band tussen vader en kind.

LEES OOK: Onderzoek: zo ontzettend belangrijk is de aandacht die vaders hun baby geven

Kosten

Tegenstanders van deze regeling, noemen het ontwrichten van de werkende maatschappij: draaien collega’s uiteindelijk niet op voor dit verlof, met als gevolg een hogere werkdruk? En is het verlof niet bedoeld voor alleen de moeders, om te herstellen van de zwagerschap en bevalling?

Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Vind jij dat Nederland moet overstappen op een Zweeds (vaderschaps)verlofmodel? Laat het ons weten op Facebook.

Heb je de stelling van vorige week gemist? Die vind je hier terug: een gender reveal party houden is niet oké.

Wil je niets meer missen? Like ons dan op Facebook!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Stelling: In Nederland moeten we naar een Zweeds verlofmodel
Sluiten