Stelling: het moet mogelijk zijn om een genderloos geboortecertificaat te krijgen

Stel, je wilt je pasgeboren baby niet als jongen of als meisje opvoeden. Het liefst wil je je kindje genderloos opvoeden, om alle opties open te houden. Nergens ter wereld is dit mogelijk. De stelling van vandaag: het moet mogelijk zijn om een genderloos geboortecertificaat te krijgen.

Deze stelling komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het bovenstaande voorbeeld gaat namelijk op voor de Canadese Kori Doty. Al vanaf het moment dat Kori beviel van Searyl Atli afgelopen november strijdt zij om haar kindje in alle officiële documenten genderloos door het leven te laten gaan. Dat lukt tot nu toe goed, behalve op het geboortecertificaat.

‘Toen ik geboren werd, keken de dokters naar mijn geslachtsdeel en hebben de veronderstelling gedaan dat ze wisten wie ik was. Die beslissing achtervolgt mij mijn hele leven. Die verwachtingen waren namelijk niet correct, en ik heb vanaf die tijd al veel aanpassingen moeten doen, vertelt Kori. Kori vindt zichzelf zowel geen man als vrouw, en wil dan ook absoluut niet zo aangesproken worden.

LEES OOK: 18 manieren om het geslacht van je baby te voorspellen zonder echo

Eigen identiteit ontdekken

Kori vindt dat kinderen het recht hebben om hun identiteit te ontdekken. Zo kan een transgender zich bijvoorbeeld totaal niet identificeren met het geslacht wat hem na de geboorte is toegewezen. Het toewijzen van een geslacht na de geboorte zorgt ervoor dat mensen later in het leven in stressvolle situaties terecht kunnen komen, aldus Kori.

Today I tried to teach Searyl to blow dandelion heads. They tried to teach me how to eat them. #beneficialweeds #queerspawn #naturebaby #tastetheworld

Een bericht gedeeld door Homostead Farm (@homostead) op

Geen hij of zij, maar ‘they’

Zoals in het bovenstaande Instagram filmpje te zien is, noemt Kori haar baby ook geen ‘hij’ of ‘zij’, maar ‘they’, een woord waar we in het Nederlands niet echt een genderloze vertaling voor hebben. ‘Ik voed Searyl op zo’n manier op dat ze me op een dag zelf kan vertellen wie ze is. Ik zie Searyl als een baby, en probeer al mijn liefde en steun te geven. Ik denk niet in een jongens-box en meisjes-box. Op die manier zijn de mogelijkheden voor je kind eindeloos.’

LEES OOK: Stelling: een gender reveal party houden is niet oké

‘Undetermined’

Omdat Kori bij een vriendin thuis bevallen is, kon ze door de mazen van het medische systeem invullen dat haar kind geen geslacht heeft. De zorgpas van het kindje is ingevuld met een ‘U’, wat staat voor ‘Undetermined’ of ‘Unassigned’. Als ze in het ziekenhuis bevallen was, was deze optie niet mogelijk geweest.

Maar dit is voor Kori niet genoeg. Rechter barbara findlay (ja, ze schrijft haar naam zonder hoofdletters) vecht samen met Doty voor Gender-Free ID Coalition. Deze coalitie wil ervoor zorgen dat Searyl een genderloos geboortecertificaat krijgt. En die stappen zien er goed uit. Searyl kan de eerste baby ter wereld zonder gender worden. Bijzonder!

Wij zijn heel benieuwd wat jij van deze stelling vindt. Voel jij er ook iets voor om je kind genderloos op te voeden? Of vind je dit totaal onzin? Moet Nederland het eerste land ter wereld zijn die deze optie toestaat?
Laat het ons weten op Facebook.

Stelling van vorige week gemist? Stelling: het is belangrijk dat een baby opgroeit met huisdieren

mom.me

Reageer op artikel:
Stelling: het moet mogelijk zijn om een genderloos geboortecertificaat te krijgen
Sluiten