Stelling: er mag niets van mijn pasgeboren baby op social media, totdat ik het zeg

Er verschijnt wel eens een babyfoto op social media van overenthousiast kraambezoek. En daar is niet elke nieuwbakken moeder blij mee. De stelling van deze week: er mag niets van mijn pasgeboren baby op social media, totdat ik het zeg.

Onlangs werd een oud-klasgenoot van mij voor het eerst vader. Het is iemand die ik niet dagelijks spreek, maar we zijn wel bevriend op Facebook. Begin april werd er een prachtig dochtertje geboren. Daarvan werd ik niet op de hoogte gesteld door het koppel zelf, maar door zijn schoonmoeder.

Thanks mam!

Zijn schoonmoeder had een foto gemaakt tijdens het kraambed, en deze op Facebook geplaatst. ‘Zo trots op mijn eerste kleinkind!’ stond er bij. Een onscherpe foto van een knalrood hummeltje met een lichtroze mutsje. Pas een week later liet het koppel zelf officieel via Facebook weten bevallen te zijn van een gezonde dochter. Ook het koppel deelde een foto van het kindje, evenals het geboortekaartje. De foto die de schoonmoeder een week eerder gepost had, was spoorloos van Facebook verdwenen.

LEES OOK: Sharenting (veel foto’s van je baby online zetten) schaadt de privacy van je kind

Ik kan me zo goed voorstellen dat het koppel boos was toen ze er achter kwamen dat de eerste foto van hun mooie meisje zonder vragen online gezet werd. Ik zou het zelf ook niet leuk vinden. En teleurgesteld. Omdat het wereldwijde web, en daarmee al jouw vrienden/kennissen,  kennismaakt met jouw kindje, maar niet op jouw manier.

Social media etiquette

Mashable liep al eerder tegen dit probleem aan. De website stelde vijf regels op waar iedereen zich aan zou moeten houden, als het gaat om het fotograferen én de foto’s op social media zetten. Wij presenteren u: de social media etiquette!

1. POST NIETS op social media voordat de ouders zelf iets online gezet hebben

Doe het gewoon niet. Nooit niet.

2. Tip voor de ouders: overleg samen wat je wel en niet online wilt hebben op het gebied van ‘de bevalling’

Beetje lullig als je er achteraf achter komt dat je man een liveblog aan het bijhouden was tijdens je bevalling, terwijl jij daar niets vanaf wist.

3. Like, reageer, maar deel de foto van de baby NIET op je eigen tijdlijn

Want waarom zou jij een foto van hun baby willen delen met jóúw vrienden? Die hebben daar eigenlijk helemaal niets mee te maken. We snappen dat jij excited ben, maar dat kan je ook laten merken op een andere manier.

LEES OOK: Deze 8 type vriendinnen herkent iedereen die moeder is geworden zeker

4. Twijfel je? Neem contact op met de ouders!

Verschijnt er door een derde partij een foto van de baby op Facebook, laat dan geen reactie achter op Facebook. Mocht de foto er ongewild opstaan, dan heb jij daar in ieder geval niets mee te maken. Stuur de jonge ouders een appje, bel ze op of stuur een kaartje. Veel leuker én persoonlijker!

5. Als je een bezoekje aan de newborn brengt, vraag het voordat je iets op social media zet

Natuurlijk wil jij ook een foto maken van dat prachtige kleine mensje dat daar zo lief in de wieg ligt te slapen. Snappen we. Maar vraag altijd toestemming om de foto op Facebook/Instagram/Twitter/Snapchat te zetten. Het is immers niet jouw kind. Ja oma, dat geldt ook voor jou.

Als we ons allemaal aan deze regels zouden houden, voorspellen wij dat er een stuk minder ongemakkelijke situaties op social media zullen ontstaan.

Heb jij zelf wel eens in deze situatie gezeten? Hoe ging jij hier mee om? Laat ons je mening weten op de Famme Baby facebookpagina.

Wat we wél een leuke trend vinden: de perzikbilletjes uit Japan!

mashable

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Stelling: er mag niets van mijn pasgeboren baby op social media, totdat ik het zeg
Sluiten