Zwanger 13 jun 2017 Soraya Vogelaar

Stelling: een gender reveal party houden is niet oké

Een speciaal feest om het geslacht van de baby in je buik bekend te maken. In Amerika is de zogeheten gender reveal party hartstikke populair. Maar er zijn ook felle tegenstanders zoals Amy Senger, een Amerikaanse journalist. Wat vind jij? 

We schreven er vanmiddag al over: een Amerikaanse journalist, Amy Senger, heeft een open brief geschreven waarin ze fel van leer trekt tegen de gender reveal party. We hebben al eerder verschillende vormen van een gender reveal laten zien, zoals een papa to be die de bal van zijn leven slaat.

Stereotypering

Volgens Amy werkt het stereotypering alleen maar in de hand. Dit laat ze zien aan de hand van de thema’s van de feestjes. Zoals ‘Wapens of glitter’, ‘Voetbal of ballet’, ‘Team roze of team blauw’. Want, zo schrijft zij: ‘wat als je kleine jongen voetbal haat en het liefst op ballet wil? Moet ik er vanuit gaan dat meisjes automatisch van glitter houden?’

LEES OOK: Onderzoek zegt: vrouwen met dit kenmerk krijgen vaker een jongetje

Uitsluiting

Bovendien laten de feestjes intersex (hermafrodiet) baby’s achterwege. Omdat ze zich puur richten op de komst van een jongen of een meisje. Wat er tussenin zit telt niet mee. Dat vindt ze niet oké.

Leuk feest

Als je als ouders een gender reveal party wilt houden, kan dit heel leuk zijn. Een gezellig feest met vrienden en familie. Net als bij een babyshower, een dadchelor of een speciale zwangerschapsaankondiging. Op het geboortekaartje zetten mensen vaak ook of de baby een jongen of een meisje is.

Verkeerde term

Over het grote geheel genomen gaat het Amy erom dat de term ‘gender’ niet juist is. Zij vindt dat deze feestjes het geslacht bekend maken, dat wat je kunt zien op een echo. Een gender of genderidentiteit ontwikkelt zich gaandeweg. En daar valt nog niets over te zeggen als de baby nog in de buik zit.

Wij zijn hartstikke benieuwd naar jouw mening. Vind jij een gender reveal party een belachelijk idee of zou je het juist wel leuk vinden? Laat het ons weten op Facebook.

Heb je de stelling van vorige week gemist? Het geven van baargoud is onzin.

Beeld BriannaTraynor

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Stelling: een gender reveal party houden is niet oké
Sluiten