Sprongetje baby: alles over de mentale ontwikkeling van je kleine

Heeft jouw baby opeens geen trek meer, huilt ‘ie veel meer dan normaal of krijgt ‘ie last van driftbuien? Het kon zomaar zo zijn dat ‘ie zijn mentale groeispurt doormaakt. Ook wel een sprongetje genoemd.

Wat is een sprongetje?

Als je baby in korte tijd bepaalde vaardigheden ontwikkelt, wordt dit een sprongetje genoemd. Het draait hierbij vooral om de mentale ontwikkeling van je baby.

Sprongetje baby herkennen

Hoe herken je een sprongetje? Het begint ermee dat je baby zich wat hangerig en humeurig gedraagt en hij gaat meer huilen. Naarmate je baby ouder wordt, kan het ook dat ‘ie tijdens z’n sprongetje last krijgt van driftbuien. No worries, dit is tijdelijk en geeft aan dat je baby mentaal groeit. Overigens kan je baby de ene keer meer last hebben van een ontwikkeling terwijl er bij de vorige nauwelijks iets aan de hand was. Ook dit is volkomen normaal.

Twee fases

Een baby’s mentale groeispurt komt in twee fases opzetten. Het begin van een baby’s sprongetje ontwikkelt zich een beetje omslachtig. Zo kan het zijn dat jouw baby de ene keer een vaardigheid heel goed onder de knie heeft. Op een ander moment kan hij deze weer totaal vergeten zijn. Tijdens de tweede fase ontwikkelen de sprongetjes zich plots heel snel. Je baby gaat van alles ontdekken en kan zelfstandig dingen doen.

Sprongetjes die iedere baby meemaakt

Iedere baby is anders en ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. Het kan heel goed dat jouw baby een vaardigheid nog niet ontwikkelt maar dit in een latere fase wel doet. Toch zijn er sprongetjes die bij iedere gezonde baby op ongeveer hetzelfde moment plaatsvinden. Dat zijn de sprongen op de volgende momenten: (klik op de link om er meer over te lezen)

Sprongetje baby week 5
Sprongetje baby week 8
Sprongetje baby week 12
Sprongetje baby week 19
Sprongetje baby week 26
Sprongetje baby week 37
Sprongetje baby week 46
Sprongetje baby week 55