Zwanger 4 dec 2018 Florine Duif

Sporten tijdens de zwangerschap: wat mag wel, wat niet?

Je ziet ze steeds meer: aanstaande moeders die sportief zwoegen. Maar hoe sport je tijdens de zwangerschap? Wat mag wel, wat niet. En is het eigenlijk wel goed?

In grootmoeders tijd was het advies: niet te veel bewegen en eten voor twee. Tegenwoordig zien we zwangeren piekfijn in sporttenue voorbij hupsen. Maar moet je je wel in het zweet werken? De ene zwangere heeft namelijk energie voor tien. De ander voelt zich negen maanden lang lamlendig. De algemene regel luidt dan ook: beweeg zoveel je kan, maar verleg geen grenzen.

Sporten/bewegen is gezond

Ook tijdens de zwangerschap. De voordelen op een rij:

  • Je krijgt meer energie.
  • Sporten stimuleert de darmen
  • Je slaappatroon verbetert.
  • Je maakt je hoofd leeg (lees: die manische hersenspinsels)
  • Na de bevalling ben je eerder fit.
  • Het voorkomt spataderen door een betere bloedcirculatie.

Hoe vaak en hoe intensief gezond is, hangt af wat je gewend bent, welke sport je beoefent en hoeveel energie je hebt. Altijd stevig gesport? Ga daar in het begin gewoon mee door. Als je niet kotsmisselijk bent dan hè.

Take it easy

Maar ben je niet gewend om fanatiek te sporten, doe dit dan ook niet tijdens je zwangerschap. Verleg geen grenzen. Als je tot het uiterste gaat, treedt er anaerobe verbranding (verbranding zonder zuurstof) op. Je bloed verzuurt en dat is niet goed voor de baby. Take it easy, drink genoeg water en stop wanneer je dat voelt.

Wat zijn ideale sporten?

Voel je je goed, dan kun je in het begin alles. Zit je buik in de weg, kies dan voor sporten waarbij je je lichaamsgewicht niet draagt. Zwemmen is een goeie. Fietsen ook. Maar je kunt ook kiezen voor bootcamps voor zwangeren, prenatale yoga of een stevige wandeling.

Hardlopen kan prima, zolang je het bij een intervaltraining houdt. Duursport wordt niet aangeraden. Misschien vindt je het prettig om een buikband te dragen ter ondersteuning. Als je van krachttraining houdt, maak dan eerst een goed plan met je trainer of fysio.

Vermijd deze sporten liever

Boksen? Nèh. Skiën is ook niet echt een optie. Een berg beklimmen ook niet helaas. En pas op met duiken, vanwege het risico op luchtbellen in de placenta. Deze kunnen de bloedtoevoer afsluiten.

Risico’s

De kans op een blessure is groter als je zwanger bent. Dit komt door de verweking van je banden onder invloed van progesteron. Hetzelfde hormoon dat zorgt voor constipatie en bloedend tandvlees. Daarbij zeul je aardig wat meer gewicht met je mee. Ga je springen of rennen, dan kun je bandenpijn krijgen. Niks ergs hoor, maar prettig is het niet. Heb je last van bekkeninstabiliteit, overleg dan met je fysio of verloskundige wat goed voor je is.

Stop direct/ sport niet als je…

    • Duizelig bent
    • Kortademig wordt
    • Hoofdpijn hebt of heel misselijk bent
    • Bloed- of vruchtwaterverlies hebt

Nog even over je buikspieren

Je hebt rechte en schuine buikspieren. Je schuine buikspieren vormen een korset die je ondersteunen. Die mag je trainen. Je rechte buikspieren niet. Tijdens je zwangerschap groeien ze uit elkaar. Wanneer je ze met rust laat, groeien ze weer netjes naar elkaar toe. Doe je dat niet, dan bestaat er een kans dat er ruimte tussen blijft. En dat is wel het laatste wat je wilt.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Sporten tijdens de zwangerschap: wat mag wel, wat niet?
Sluiten