Nederlands onderzoek: echo tijdens de bevalling kan problemen voorkomen

Een ‘natuurlijke’ bevalling, een keizersnede: het maakt ons niet uit hoe je baby ter wereld komt, als hij maar veilig, gezond en gelukkig is. Maar een spoedkeizersnede is in dat hele proces meestal niet echt iets waar je op zit te wachten. Door een echo te krijgen wanneer je tien centimeter ontsluiting hebt, kan dit in de toekomst mogelijk voorkomen worden.

Het universitair ziekenhuis in Groningen (UMCG) gaat dit onderzoek uitvoeren bij 250 bevallende vrouwen. Gynaecoloog Jasper Eijsink van het UMCG zegt maandag tegen het AD dat de grootte van het hoofdje en het bekken tijdens de zwangerschap nog niets over hoe de bevalling verloopt.

Flexibel hoofdje

“Het hoofdje is nog flexibel doordat de schedelhelften over elkaar heen kunnen schuiven, en ook het bekken is verweekt waardoor het soepeler is. Pas op het allerlaatste moment van de bevalling kun je een echte goede voorspelling doen.” Daarom zou een echo tijdens de bevalling een goede oplossing zijn, aldus de gynaecologen.

LEES OOK: 7 moeders delen prachtige foto’s van hun keizersnee littekens

Spoedkeizersnede

Hoe dit in de praktijk gaat? Tijdens het persen krijg je een echoapparaat op je schaamlip, die de hoek meet van het schaambeen ten opzichte van de baby. Is die hoek te ‘scherp’ dan kan er nog gekozen worden voor een keizersnede. Wanneer pas tijdens de bevalling zelf wordt bepaald dat er een keizersnede nodig is, volgt er een spoedkeizersnede.

Moeizaam

En een spoedkeizersnede kan weer zorgen voor moeizame operaties. De echo kan helpen om de juiste bevallingsmethode te kiezen en dus mogelijk voorkomen dat er ten onrechte voor een spoedkeizersnede wordt gekozen. “Je moet soms flink wrikken aan het kind om het weer via de buik uit de baarmoeder te krijgen. De kans op bloedingen aan de baarmoeder is daardoor een stuk groter en de baby kan het benauwd krijgen door zuurstofgebrek”, aldus Eijsink.

Check ook: Door dit handige product hebben moeders na een keizersnede huid op huidcontact met hun baby

Niets missen? Like ons!

NU.nl

Reageer op artikel:
Nederlands onderzoek: echo tijdens de bevalling kan problemen voorkomen
Sluiten