De baby 1 nov 2018 Redactie

Goed nieuws: het blijkt dat spenen helemaal niet zo slecht zijn als je denkt

Vergeet wat er over spenen wordt gezegd, want het blijkt dat ze niet zó slecht zijn als veel mensen denken.

Iedere keer als je dacht dat een speen de oplossing kon bieden, hoorde je de stemmen in je hoofd die je vertellen dat spenen de tanden en spraakontwikkeling van je kleine zal verpesten. Dat is tenslotte van veel mensen je vertellen, toch? Vergeet het – het is helemaal niet waar.

Nieuw onderzoek

Volgens een nieuw onderzoek van de University of Sydney is er geen correlatie tussen speen-gebruik en spraakproblemen bij kinderen. Dr. Elise Baker, de hoofdonderzoeker in deze studie, heeft de afgelopen 20 jaar op het gebied van logopedie gewerkt. De meest voorkomende type spraakprobleem bij kinderen is ‘phonology impairment’.

Phonology impairment

Het klinkt heel technisch, maar ‘phone’ betekent geluid, ‘ology’ betekent kennis. Kennis van geluiden is wat kinderen het meest nodig hebben wanneer ze leren praten. Neem een woord als spaghetti: je éénjarige zal het niet perfect zeggen, maar hij zal leuke manieren vinden om lastige woorden te vereenvoudigen. Als kinderen ouder worden leren ze grammatica en regels over taal en geluiden waaruit de woorden bestaan. Wanneer een kind moeite heeft om de regels te vinden welke geluiden bij welke woorden horen, dan evenaren ze een fonologische beperking (‘phonoly impairment’). We noemen dit een spraakgebrek en het symptoom is dat de spraak van het kind moeilijk te begrijpen is.

Stoppen met de speen? Zo pak je dat het beste aan

In het onderzoek van Dr. Elise Baker keken Elise en haar team naar het gebruik van spenen in verband met deze beperking. Ze hebben 199 kinderen uit Sydney onderzocht. Een deel van de kinderen had fonologische beperkingen en de rest van de kinderen had helemaal geen probleem. Ze hebben hun ouders gevraagd naar de zuiggewoonten van hun kind – van borstvoeding, flesvoeding en spenen tot duimzuigen. Ongeveer 1 op de 2 kinderen gebruikte een speen, hetzelfde aantal gebruikte dat niet. Er was letterlijk geen verband. Daarnaast testten de onderzoekers ook of het gebruik van een speen de spraakproblemen van de kinderen verergerde.

Oorzaak spraakproblemen

Wat veroorzaakt dan dus deze spraakproblemen? Dat is een heilige graal van spraakpathologen, volgens Elise. Kinderen met een gespleten gehemelte of die doof geboren zijn hebben een hoog risico op spraakproblemen. Vooral als die probleem niet direct bij de geboorte zijn opgepikt, maar dat zijn een klein aantal kinderen. Eigenlijk weten veel ouders dus niet wat een spraakprobleem kan veroorzaken en dat kan een frustrerend probleem zijn. Het goede nieuws is dat als je een speen gebruikt om je kleintje te verzorgen, je niet langer je zorgen hoeft te maken over dat het blijvende schade zal aanrichten.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Goed nieuws: het blijkt dat spenen helemaal niet zo slecht zijn als je denkt
Sluiten