Praktisch 28 jun 2017 Susan Dalstra

Zo vaak zou je het speelgoed van je baby echt moeten wassen

Laten we eerlijk zijn: naast dat baby’s intens schattig en knuffelig zijn, hebben ze wel wat onsmakelijke trekjes. Zoals dat ze álles wat op hun pad komt in hun mond stoppen. Toch hoef je hun speeltjes minder vaak te wassen dan je misschien zou denken.

‘Het is niet nodig om regelmatig schoon te maken als daar geen reden toe is’, zegt kinderarts Daniel Ganjian. Maar wanneer moet je dan wel het grove schoonmaak-geschut tevoorschijn halen? ‘Om het risico op besmettelijke bacteriën en virussen af te laten nemen, moet speelgoed schoongemaakt worden als het zichtbaar vies is of als een kind ziek is geweest. Vooral als het kind met dat speelgoed heeft gespeeld toen hij of zij ziek was. Helemaal als andere kinderen er ook mee spelen. Was het ook als een huisdier aan het speelgoed heeft gelikt.’

Ziektekiemen

De Amerikaanse vereniging van kinderartsen raadt aan speelgoed niet alleen schoon te maken om vuil eraf te krijgen, maar ook om ziektekiemen en bacteriën buiten de deur te houden. Dat betekent niet alleen schoonmaken met water en zeep, maar ook met een desinfecterend middel zoals bleek of ammoniak (maar nooit tegelijkertijd). Je kan ook kiezen voor een natuurlijk schoonmaakmiddel als zuiveringszout of azijn.

Allergie

Er is echter één uitzondering: kinderen met allergieën. Als je baby veel niest en uitslag heeft als gevolg van een allergie, moeten knuffels en ander speelgoed ongeveer één keer per twee weken schoongemaakt worden om te voorkomen dat stof en andere allergenen zich ophopen.

Over hygiëne gesproken… deze grappige moeders laten zien hoe je een luier verschoont in het vliegtuig.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo vaak zou je het speelgoed van je baby echt moeten wassen
Sluiten