Column 28 okt 2017 Daphne de Groot

Column: ‘Het is juíst belangrijk dat ik mijn kind meeneem in mijn social media gebruik’

Sinds ik zwanger ben wordt mijn Instagram newsfeed gedomineerd door foto’s van bloedmooie moeders en hun koddige kroost, doorgaans tentoongesteld in modieuze babykleertjes met op de achtergrond een jaloersmakende #nursery. Een gunstig belichte foto van een stralende mama met slapende/lachende/badderende/poepende baby kan doorgaans rekenen op flink wat likes.

Minstens zo veel geliked en net zo in your face zijn de meningen van ouders die helemaal niets hebben met dit overmatig etaleren van het nageslacht op social media en dit duidelijk maken met een gepassioneerd geschreven betoog over eigendomsrechten, privacy, pedofielen en gekrenkte kinder-egootjes. Ietwat ongelukkige kinderfoto’s die de fameuze elite van de wereld op social media plaatst (de bloemetjes van Arie Boomsma), kunnen dan ook rekenen op flink wat kritiek uit deze hoek. Speelveld van dit tweede kamp: social media.

Fascinerend eigenlijk

Voordat ik zelf moeder werd, rolde ik altijd een beetje met mijn ogen bij het volgen van deze discussie en vroeg me hoofdzakelijk af waarom ouders het zo moeilijk lijken te vinden elkaar in hun waarde te laten. Hoewel ik overigens best wat vond zitten in de argumenten van de tweede groep, kon ik toch met verbazing toekijken hoe een foto waarbij pa Beckham zijn dochter een kus op de mond gaf, interessant genoeg kon zijn om een stortvloed aan open brieven en opvoedkundigen op allerhande platformen te laten verschijnen. Fascinerend. Echt.

LEES OOK: Column: ‘Ik had een burn-out, en een baby’

Maanden later wijd ik ironisch genoeg zelf een column aan social media gebruik en kinderen. Als je moeder wordt is oogrollen en door scrollen blijkbaar niet altijd voldoende en word je door je hormonen hard aan het nadenken gezet. Een enkele, subtiele foto van je kind kan toch niet zo veel kwaad, ik ga daar zelf toch ook bewust mee om? Of moet ik toch wachten tot ze wat ouder is en er zelf mee in kan stemmen? Maar je wil toch ook gewoon af en toe trots je kindje, je zelfgemaakte mooie kindje, aan je Facebookvrienden tonen? Hoewel, de gedachte dat ik mijn pure, onbezoedelde bloedje op het wereldwijde web gooi voelt toch ook wat raar…Moeilijk joh. Ik kan van anderen wel heel nuchter vinden dat ze gewoon lekker moeten posten wat ze zelf willen, maar dat zegt nog niets over hoe ik mijn kind wil opvoeden…

Social media gebruik

Met die laatste gedachte viel bij mij ineens het kwartje. Wat betreft social media en mijn kind gaat het misschien niet eens zozeer over wat ik vind, maar des temeer over wat ik mijn kind wil leren. Eigenlijk is social media gebruik net zoiets als seks en middelengebruik. Hell no dat ik blij word van de gedachte dat dat onschuldige lijfje, dat nu nog vredig in mijn baarmoeder vertoeft, ooit ontdekt zal worden door een manwezen (boy, you better marry her!) of beneveld zal raken door mixdrankjes tijdens een avondje stappen.

De realiteit is echter dat ons kindje vanzelf in aanraking komt met de door mij gevreesde manmens en genotmiddelen en daar ongeacht wat ik ervan vind, zelf haar keuzes in zal moeten maken. Dan kan ik haar daar maar beter alvast enigszins op hebben voorbereid en hopelijk wat normen en waarden hebben meegegeven…

LEES OOK: Column: Die zwangerschapshormonen mogen ze van mij wel afschaffen

Met social media is dat in mijn ogen niet anders. Er komt een dag dat zij haar eerste telefoon krijgt en daarmee, samen met haar vriendinnen, de wereld van selfies en snapchatfilters gaat verkennen. Tegen die tijd ben ik als moeder ook allang haar held niet meer en is het super oncool (mam, wie zegt er nou nog ‘cool’) als ik haar op social media kan volgen. De controle die ik dan nog heb, is dus beperkt.

Binnen de grenzen

Dus, om antwoord te geven op mijn vraag, ‘hoe ga ik straks om met social media en mijn kind?’, denk ik dat het belangrijk is dat ik haar júist meeneem in mijn eigen social media gebruik. Af en toe samen een selfie maken of haar in haar Elsa-jurk voor Instagram laten poseren, maar wel binnen bepaalde grenzen. Precies zoals ik mezelf ook profileer (los van die Elsa-jurk dan, hè). En moeders die zichzelf graag verre houden van Intagram en Snapchat óf juist fanatiek elk vastgelegd moment willen delen, moeten hun kinderen vooral hun eigen normen en waarden meegeven. Dat ze daarmee wereldvreemde typetjes kweken of hun kinderziel verkopen aan Facebook, tsja, dat moeten ze lekker zelf maar weten. 😉

Je leest hier elke dag een verhaal van onze mama-columnisten. Nog veel meer artikelen lezen? Like ons op Facebook, dan houden we je op de hoogte.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Column: ‘Het is juíst belangrijk dat ik mijn kind meeneem in mijn social media gebruik’
Sluiten