De mama 24 sep 2017 Soraya Vogelaar

So sleepy! Dit zijn ze: de 6 fases van vermoeidheid die je als new mom doorgaat

Een baby in je buik laten groeien en later opvoeden tot een prachtig mooi mens is fantastisch. Maar het komt ook met een prijs: slaapgebrek en vermoeidheid. Deze fases ga je als new mom ongetwijfeld door. Welke herken jij?

1. Eerste trimester vermoeidheid


Dit is dus niet hetzelfde type vermoeidheid als wanneer je even een flink nachtje doorhaalt of te lang door bent gegaan met series binge watchen. Je bent wel net zo moe, maar dan voor no reason (behalve dan dat je zwanger bent;)) Het voelt eerder alsof je wat slaapverwekkende middelen ophebt in plaats van koffie. En het kan zomaar dat je van tijd tot tijd spontaan op de bank in slaap valt.

2. Tweede trimester vermoeidheid

Oké grapje, dit bestaat namelijk niet echt. Het tweede trimester is waarschijnlijk het enige moment in je zwangerschap dat je zo hard gaat als konijn op duracel batterijen. Het ziet er eerder zo uit:

3. Derde trimester vermoeidheid

Die energie van een paar weken geleden is nu officieel verdwenen. Even opstaan om de afstandsbediening te pakken of naar de wc te gaan, kost je al ontiegelijk veel moeite. Het kost nu eenmaal behoorlijk veel energie om nog een ander persoon met je mee te vervoeren.

LEES OOK: Onderzoek: nieuwe ouders hebben meer behoefte aan slaap dan aan seks

4. Pasgeboren baby vermoeidheid

Stel je voor: iemand wordt om de twintig minuten wakker gemaakt uit hun slaap. En dat een week lang. Welkom in het leven van kersverse ouders. Tja, bekijk het maar zo: ooit deed je het ook bij jouw ouders dus nu krijg je een soort payback time. Je weet niet meer welke dag het is, hoe laat het is en of we überhaupt nog op aarde leven of inmiddels al fulltime op Mars vertoeven.

5. Zes maanden baby vermoeidheid


Vanaf dit moment gaat iedereen er vanuit dat je wel gewend bent aan je pasgeboren baby en dat je alles helemaal op de rit hebt. Ach, weten zij veel. Je bent al afgelopen nacht al veertig je bed uit gekomen om de baby te sussen. En je zwangerschapsverlof zit er al lang en breed op dus moet je dit ook nog eens combineren met werk, het huishouden én een sociaal leven. Je kan iedereen met een zogenaamde tip waardoor je baby gegarandeerd de nacht doorslaapt, wel wat aandoen. Maar daar ben je waarschijnlijk ook te moe voor.

6. De baby slaapt de nacht door vermoeidheid

Daar is dan eindelijk het moment: je baby slaapt de nacht door. Maar jij? Jij bent nog gewoon moe hoor. Waarom? Omdat je ‘s nacht om vier uur wakker wordt en je afvraagt waarom de baby nog niet is begonnen met huilen. Zucht.. zo kan het ook.

Die vermoeidheid wil je waarschijnlijk wel zo goed mogelijk te lijf gaan. Deze voedingstips helpen je een handje.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
So sleepy! Dit zijn ze: de 6 fases van vermoeidheid die je als new mom doorgaat
Sluiten