Huh: je zou eerder zwanger zijn als je geen keelamandelen meer hebt

Heb jij als kind lekker non-stop ijsjes mogen eten vanwege een keelamandeloperatie? Dan hebben we een geinig feitje voor je. Onderzoekers aan de University of Dundee hebben jarenlang een onderzoek gedaan naar vrouwen met en zonder keelamandelen en wat bleek? Vrouwen die geen keelamandelen werden sneller zwanger.

Maar niet alleen keelamandelen; ook vrouwen die hun blindedarm hebben moeten laten verwijderen lijken meer kans te hebben op het snel krijgen van kinderen. De onderzoekers hebben in een vijftien jaar lange studie meer dan 500.000 vrouwen onderzocht. Daaruit bleek een significant verschil tussen vrouwen die wel en vrouwen die niet hun amandelen of blindedarm hebben laten verwijderen. De reden waarom vrouwen zonder keelamandelen sneller zwanger werden, is helaas nog niet bekend.

Wat doen keelamandelen eigenlijk?

Keelamandelen zijn onderdeel van het lymfkliersysteem en bestaan uit lymfklierweefsel. Het is de bedoeling dat de amandelen ziekteverwekkers opvangen en onschadelijk maken. Het lymfliersysteem is groot en de keelamandelen zijn er maar een klein onderdeel van. Het knippen ervan heeft dan ook geen grote gevolgen voor ons lichaam als het gaat om de bestrijding van infecties.

LEES OOK: Onderzoek: een glas rode wijn zou ervoor kunnen zorgen dat je sneller zwanger raakt

Waarom worden ze verwijderd?

Keelamandelen kunnen voor nogal wat problemen zorgen. Met name (chronische) ontstekingen zijn een reden om de amandelen te knippen. Ook kunnen snurken en een slechte adem redenen zijn om ervoor te kiezen om ze te verwijderen. Al met al hangt de beslissing om de amandelen te verwijderen af van het soort klachten, de duur ervan en de ernst ervan.

Sneller zwanger, kans op minder snurken en een betere adem: dat dagje ziekenhuis als kind was dus eigenlijk zo verkeerd nog niet. Al raden we je bepaald niet aan om je amandelen te laten verwijderen in de hoop om sneller zwanger te worden. Daar zijn toch echt minder omslachtige alternatieven voor te verzinnen.

Waarom je op moet passen met frisdrank tijdens je zwangerschap (volgens onderzoek)

Medicalnews Today

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Huh: je zou eerder zwanger zijn als je geen keelamandelen meer hebt
Sluiten