De baby 14 jul 2017 Susan Dalstra

Dit zijn de perfecte snacks voor een baby van 6 maanden

Kan je baby rechtop zitten zonder ondersteuning? Kan het iets oppakken tussen duim en wijsvinger? Dit zijn volgens experts de tekenen dat je baby klaar is voor vaste voeding. Meestal gebeurt dat zo rond de 6 maanden. Maar wat voor snacks geef je je kind dan? Heeft een baby überhaupt snacks nodig?

Gezondheidscoach Michelle Beckner werkt vaak samen met vrouwen die net een baby hebben gekregen. Volgens haar is de beste snack voor een 6 maanden oude baby die overgaat op vaste voeding geen vaste voeding, maar borst- of flesvoeding. ‘Voor een kind van 6 maanden is vaste voeding simpelweg de manier om nieuwe smaken en texturen te ontdekken. Ze raken gewend aan het idee dat vaste voeding hun honger net zo goed kan stillen als borst- of flesvoeding.

Onbewerkt

‘Het beste eten is onbewerkt eten als groente, fruit en bepaalde soorten vlees. Zolang het zacht genoeg is om tussen je vingers te pletten en de portie niet te groot, moet een kind het kunnen eten. Maar onbewerkt gepureerd voedsel is natuurlijk ook een optie.’ Maar, zegt ze: ‘Als een moeder op zoek is naar een snack voor onderweg voor haar 6 maanden oude baby, verzadigt borst- of flesvoeding beter dan welk vast eten dan ook.’

Havermoutpap

Diëtist Anita Mirchandani is iets ruimdenkender als het aankomt op snacks. Er hangt natuurlijk veel af van je kind, maar je kan denken aan één of twee eetlepels havermoutpap, lange vingers (die lossen op in hun mond), een klein stukje rijpe peer of een beetje tofu. ‘Als je kind gevoelig is voor reflux, raad ik neutrale snacks aan.’ Je kan dan het best gaan voor een koolhydraatrijk hapje.

LEES OOK: 7 volkomen normale dingen waar iedere moeder die borstvoeding geeft stress over heeft

Extraatje

Opvoedings- en voedingsdeskundige Lara Field raadt ouders ook aan gematigd te zijn met snacks voor een baby van een halfjaar oud. ‘Eten is puur een extraatje op die leeftijd in die zin dat die kinderen de meeste voedingsstoffen uit borst- of flesvoeding zouden moeten halen.’ Anders loop je het risico dat een snack rommelt met de gewone maaltijden en een baby daar geen interesse meer in heeft.

IJzer

Omdat de opslag van ijzer na 6 maanden begint uit te dunnen, is het slim om je baby ijzerrijke snacks te geven. Denk aan ontbijtgranen waaraan extra ijzer is toegevoegd en groene groente als broccoli, boerenkool en raapstelen en gepureerd vlees of – gevogelte.

Je kent zelf je kind het beste. Als je het idee hebt dat je 6 maanden oude baby honger is tussen voedingen door, nieuwsgierigheid toont naar andere dingen en klaar lijkt voor vast voedsel: ga ervoor. Kies in ieder geval voor zacht, voedzaam eten dat makkelijk doorgeslikt kan worden en ga door met de reguliere borst- of flesvoeding rond etenstijd.

Wil je zwanger worden? Volgens de wetenschap maakt dit dieet het je makkelijker.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Reageer op artikel:
Dit zijn de perfecte snacks voor een baby van 6 maanden
Sluiten