De mama 22 nov 2017 Sterre Touw

Waarom je beter niet op je rug kunt slapen tijdens je zwangerschap

Iedereen die ooit zwanger geweest is herkent het; comfortabel slapen met een zwangere buik is zo makkelijk nog niet. Met behulp van een zwangerschapskussen gaat het nog net om een redelijke rug- en zijpositie aan te nemen. Uit een recent Brits onderzoek blijkt alleen dat slapen op je rug tijdens de zwangerschap erg gevaarlijk is, omdat het het risico op doodgeboorte zou verdubbelen.

Slaap op je zij

De onderzoekers ondervroegen zo’n 1000 vrouwen en kwamen erachter dat degenen die in het derde trimester op hun rug sliepen zo’n 2,3 keer hoger risico hadden op doodgeboorte vergeleken met de vrouwen die op hun zij sliepen. Het sterftecijfer zou volgens het rapport in Engeland 3,7 procent worden verlaagd als vrouwen van de 27e week op hun zij zouden slapen. De onderzoekers schatten dat er over de hele wereld tot 100.000 baby’s kunnen worden gered als de slaappositie van de aanstaande moeder veranderd.

LEES OOK: Is het veilig om op je buik te slapen als je zwanger bent?

Theorie

Volgens Tommy’s, een Britse liefdadigheidsorganisatie voor miskramen en doodgeboorte en vroeggeboorte, was één van de vier organisaties die het onderzoek financierden. Tommy’s geeft aan dat het nog steeds onbekend is waarom precies de positie van slapen het risico op overlijden beïnvloedt, maar de onderzoekers hebben er wel mogelijke theorieën voor. Allereerst ontdekten de onderzoekers dat in het derde trimester het gewicht van de baby en de baarmoeder de bloedstroom in de placenta kan bemoeilijken als de moeder op haar rug slaapt. Ook kan de moeder zelf moeite krijgen met ademhalen, vooral als er sprake is van overgewicht.

Risico

Toch hoef je je niet te veel zorgen te maken als je een keertje op je rug wakker wordt en je je best hebt gedaan om op je zij in slaap te vallen. De positie waarin je in slaap valt is namelijk degene die je ‘s nachts het langst vasthoudt. Het is gewoon goed om te weten dat op je zij slapen de allerbeste positie is als je zwanger bent.

LEES OOK: De laatste loodjes: je lijf in het 3e trimester van je zwangerschap

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Romper.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom je beter niet op je rug kunt slapen tijdens je zwangerschap
Sluiten