Slapen 20 nov 2018 Leanne Hansma

Slaapt jouw baby nog niet door? Maak je geen zorgen!

Het is vaak dé vraag aan nieuwbakken ouders: ‘slaapt de baby al door?’ Nee die van jou niet, maar de baby van die ene vriendin slaapt al wél door. Don’t worry! Je bent echt niet de enige.

Slapeloze nachten en wallen tot aan de grond: het hoort er allemaal bij als je mama of papa wordt. Maar wallen van de stress vanwege het slaapritme van je kleintje behoren vanaf nu tot de verleden tijd.

Ontwikkeling

Uit recent onderzoek van de McGill University blijkt dat je je geen zorgen hoeft te maken als je baby van zes tot twaalf maanden nog niet de hele nacht (6 – 8 uur) doorslaapt. De onderzoekers zagen namelijk nog geen verband tussen het (niet) doorslapen en problemen in de ontwikkeling van je baby. Fijn, want dan kun je in ieder geval met een gerust hart proberen een nachtje slaap door te halen.

Dat je niet de enige mama bent die ’s nachts wakker is blijkt wel uit het onderzoek. Zo’n 38% van de baby’s van zes maanden slaapt niet 6 uur achter elkaar en meer dan de helft, 57%, slaapt geen 8 uur door ’s nachts. Ook baby’s van twaalf maanden oud slapen nog niet allemaal het klokje rond. Namelijk 28% slaapt nog geen 6 uur achter elkaar ‘s nachts en 43% slaapt geen 8 uur achter elkaar. Voor het onderzoek werden moeders en hun baby’s gevolgd tot de kleintjes drie jaar oud waren.

Doorslapen vs. dutjes

Slaap in het algemeen is goed voor de ontwikkeling van je baby. Hoewel we daarom misschien héél graag de baby van onze vriendin willen die wél de nacht doorslaapt, hoeft dat niet perse beter te zijn. Dutjes overdag zijn net zo belangrijk, blijkt uit het onderzoek. Dat is ook meteen heel goed nieuws voor als jij weer eens plafonddienst hebt.

Vaker wakker

Waarom de baby van je vriendin wel doorslaapt en die van jou niet is nog niet helemaal duidelijk. Waar de onderzoekers wel achterkwamen is dat baby’s die borstvoeding krijgen meer kans hebben om ’s nachts wakker te worden. De onderzoekers willen nog verder kijken hoe dat kan.

Dat baby’s van zes tot twaalf maanden moeten doorslapen lijkt dus heel normaal, maar niet alle baby’s zijn hetzelfde. Iedere baby ontwikkelt zich op z’n eigen tijd en moment. Tot die tijd moeten we het nog maar even nemen van de – in dit geval geoorloofde – middagdutjes.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

https://www.mother.ly

Reageer op artikel:
Slaapt jouw baby nog niet door? Maak je geen zorgen!
Sluiten