De baby 2 jul 2017 Susan Dalstra

De 9 meest voorkomende slaapproblemen bij een baby (en hoe je die oplost)

Een baby heeft slaap nodig voor de fysieke en mentale ontwikkeling, dus logisch dat je wil dat je baby daar zoveel mogelijk van krijgt – en dat je je zorgen maakt als dat niet het geval is. Kampt je kind met slaapproblemen? Dan is het goed om te weten wat de oorzaak is.

Het slaapritme van een baby – hoe vaak het wakker wordt, hoe lang het duurt voordat het in slaap valt, hoe vast het slaapt – verschilt natuurlijk per kind. Er zijn echter wel een aantal algemene overeenkomsten die je kan beïnvloeden als ouder. Suzy Giardano, schrijver van het boek Twelve Hours Sleep By Twelve Weeks Old waarschuwt ouders ervoor niet te geloven dat je baby een specifiek probleem heeft waardoor het ‘s nachts niet doorslaapt. Trek niet meteen conclusies en kijk eerst naar deze veel voorkomende oorzaken van slaapproblemen bij een baby én wat je daaraan kan doen.

1. Zich niet goed aanpassen op reis

Reizen verstoort hoe dan ook tot op zekere hoogte het ritme van je baby. Er zijn verschillende manieren om je baby beter te laten rusten tijdens zowel de voorbereiding als de reis zelf. Het dekentje meenemen waar je kind de nacht daarvoor onder sliep geeft een gevoel van thuis wanneer ze slaapt in een ander bed. Reis je door verschillende tijdzones? Pas dan van tevoren al het slaapritme van je baby aan op de andere tijdzone, zodat de overgang soepeler verloopt.

2. Je baby is ziek

Baby’s worden ziek; daar kom je vrijwel niet onderuit. Het is misschien verleidelijk om je baby naar je slaapkamer of bed te verhuizen als het ziek is, maar uiteindelijk verlengt dat het slaapprobleem alleen maar – of creëert het juist een probleem dat er helemaal niet was. Laat je kind in plaats daarvan in haar eigen bedje slapen en verkas als ouder naar de babykamer. Consistentie is zeker voor baby’s belangrijk.

3. ‘s Nachts regelmatig wakker worden

Een baby die ‘s nachts om de haverklap wakker wordt kan een flinke stressfactor zijn, maar is niet zo alarmerend als je misschien vreest. Je baby laat naar bed brengen of overdag dutjes overslaan in de hoop dat het ‘s nachts doorslaapt, helpt in ieder geval niet – het maakt de kwaliteit en duur van hun slaap juist slechter.

LEES OOK: 6x manieren om als nieuwbakken moeder iets meer slaap te pakken

4. Moeite met in slaap vallen

Als je baby bijna iedere avond moeilijk in slaap valt, kan het zijn dat je een consistentere avondroutine nodig hebt. Door een soort ritueeltje te bedenken, weet je baby dat het bedtijd is. Dat hoeft echt niet heel ingewikkeld te zijn; je kan bijvoorbeeld beginnen door altijd hetzelfde slaapliedje te zingen of uit hetzelfde boek voor te lezen.

5. Dealen met krampjes

Hele jonge baby’s hebben nog een heel klein, niet volledig ontwikkeld spijsverteringsstelsel. Dat kan onder meer zorgen voor krampjes, winderigheid en reflux. Als je baby daar onrustig van is, kun je babymassage proberen, ‘fietsen’ met de beentjes in de lucht of over het buikje wrijven. Dat zorgt ervoor dat de lucht makkelijker wegkan en je baby zich letterlijk opgelucht voelt.

6. De baby is in een slaap-regressie

Wanneer je baby vier maanden oud is, bereikt het qua ontwikkeling een aantal belangrijke mijlpalen die slaap in de weg kunnen staan. Probeer je baby zo comfortabel mogelijk te houden en wees geduldig terwijl het zich door al die nieuwe ontwikkelingen worstelt. Als het langer duurt dan een paar weken heb je misschien meer hulp nodig.

LEES OOK: Het is net magie: zo slaapt je baby binnen 30 seconden

7. Niet weten wat de baby wil

Een van de meest voorkomende slaapproblemen is dat ouders niet begrijpen wat de baby precies wil. Zeker als je voor de eerste keer ouder bent, is het knap lastig om al die kleine signalen goed te interpreteren. Baby’s maken bijvoorbeeld vaak een rusteloze indruk als ze slapen; ze bewegen, maken geluidjes, rekken zich uit. Veel ouders denken dan dat er iets aan de hand is en tillen de baby op. Hoe goedbedoeld ook – je kan je baby beter zelf een weg laten banen door die natuurlijke rusteloosheid om weer in een diepe slaap te vallen. Je baby optillen kan het namelijk aanleren om ‘s nachts regelmatig wakker te worden – en dat wil je niet.

8. Geen routine hebben

Het belangrijkste om een slaapprobleem te voorkomen of in de kiem te smoren is een consistente routine aanleren en je daar zo goed mogelijk aan te houden. Routine en consistentie geven je baby een veilig gevoel en dat leidt – hopelijk – tot een betere nachtrust.

In sommige andere landen zweren ouders bij het gebruik van white noise bij het in slaap krijgen van de baby. De apparaten produceren een geluid dat wel wat weg heeft van een afzuigkap.

Strooi je zout in de koffie, ontdek je aan het eind van de dag dat je de hele dag met je trui achterstevoren hebt rondgelopen? Als ouder met slaaptekort herken je deze 32 dingen dan vast ook. 

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De 9 meest voorkomende slaapproblemen bij een baby (en hoe je die oplost)
Sluiten