Column 29 okt 2017 Sherita Jager

Column: Baby’s hebben geen slaapprobleem, wij hebben een babyprobleem

Blijkbaar heeft één op de vier kinderen onder de vijf jaar een slaapprobleem. Mijn dochter behoort tot deze groep probleemgevallen. Toch lijkt het voor haar geen probleem op te leveren. Voor mij wel.

Ik kreeg laatst een nieuwsartikel binnen. Het artikel, speciaal voor ‘de radeloze jonge ouder’, had dé oplossing voor het laten doorslapen van een baby. Ik ken de ‘laten huilen en dikke papfles’-trucjes wel, maar ik wilde het toch even lezen, je weet maar nooit. Het verhaal begon met het persoonlijk stukje van een gecertificeerd slaapcoach – dat is dus een beroep.

Al het goede komt uit Amerika

Deze mama-slaapcoach had het ooit ook moeilijk met haar kleintje. Het was zelfs zo erg dat ze haar baan opzegde, en naar Amerika ging voor een cursus. Al het goede komt uit Amerika bleek maar weer: Haar kindjelief slaapt nu door, en dat was blijkbaar zo wonderlijk dat ze er zelfs een boek over schreef met tips.

Bij het lezen van het woord slaapcoach kwam er al wat maagzuur bij mij naar boven, maar ik las toch even verder. Immers, het was een gratis premiumartikel en daar moet je profijt van nemen. Even verderop las ik de woorden ‘knuffelen met een doekje’. Ja, daar kwam de aap uit de mouw! De schaapskleren waren afgegooid, de wolf kwam tevoorschijn. Het kwam er weer eens op neer dat kinderen zichzelf moeten leren troosten. Met een doekje, bijvoorbeeld.

LEES OOK: Column: ‘Ik duw mijn benen uit elkaar en haal diep adem’

Mijn kind lacht schaapachtig als ze op een vieze sok kwijlt en midden in de woonkamer er een spuitluier uitknalt. Denk je dat ze besef heeft van zichzelf troosten? Denk je dat dat de bedoeling is van haar gehuil? Dat ze een doekje wil? Hier babylief, neem dit doekje. Troost jezelf maar, ik ga slapen want ik kan dat wel, doei.

1 op 4 heeft een slaapprobleem

Even verder in het artikel las ik misschien wel het meest schokkende gegeven. Één op de vier kids wereldwijd heeft een slaapprobleem. Waarom doet niemand iets? Dit klinkt als een epidemie. Waar zijn de NGO’s en de waarom is hier geen wereldtop over? Waarom hebben we het over kabinetsformaties als 25 procent van de toekomstige wereldbevolking een slaaprobleem heeft?

Slaapproblemen van dit kaliber is natuurlijk onzin. Ja, wij ouders hebben problemen met de slaap van de baby´s maar geloof me, de baby’s zelf laten er geen traan om als ze elke anderhalf uur wakker worden om met mama te knuffelen. De tranen komen als dat niet mag. Een echt probleem is het dus niet. Ik vind het een probleem dat mijn baby continu verkouden is, ik vind het een probleem dat de huisarts over haar kapsel oordeelt, en ik vind het een probleem dat moeders op het toilet moeten kolven, maar ik vind het geen probleem dat mijn dochter niet alleen slaapt.

Geen slaapprobleem

Ik vind dan ook niet niet dat mijn dochter een slaapprobleem heeft. Ik denk dat we het beter iets kunnen noemen als baby-overlast. Als er hangjongeren voor mijn huis zitten, vind ik dat niet fijn. Deze hippe tieners bezorgen mij overlast. Dit noemen we dan hangjongerenoverlast. Maar geloof me, die jongeren hebben de tijd van hun leven. Het is misschien gewoon niet zo netjes om te zeggen dat wij last hebben van onze baby, maar daar komt het wel op neer, toch? Ze passen namelijk even niet in onze volwassen manier van leven en dat bezorgt ons overlast. En hoewel ik best moe ben voor een moeder met een baby zonder slaapprobleem, geloof ik best dat het goed komt.

En zodra dat hallelujahmoment aanbreekt, zal ik er een boek over schrijven, speciaal voor al die radeloze jonge ouders.

Je leest hier elke dag een verhaal van onze mama-columnisten. Nog veel meer artikelen lezen? Like ons op Facebook, dan houden we je op de hoogte.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Column: Baby’s hebben geen slaapprobleem, wij hebben een babyprobleem
Sluiten