Handig slaapschema: zoveel slaap heeft je baby het eerste jaar nodig

Slaap en je baby: Een baby die goed slaapt is, staat bovenaan de wishlist van veel kersverse ouders. Alleen wanneer slaapt een baby ‘goed’? Wat is eigenlijk een normaal slaapritme? En wanneer kan een kind doorslapen? Dit handige slaapschema legt het uit.

Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig?

Veel nieuwbakken ouders worstelen met slaapvragen, -ritmes, en -schema’s. Van: hoe vaak moet mijn kind overdag naar bed? Tot: wanneer hoort mijn baby door te slapen? De antwoorden op deze vragen veranderen in het eerste jaar een paar keer. Let maar op, net als jij denkt dat je het doorhebt, verandert de slaapbehoefte van je baby. Daarbovenop komt natuurlijk ook nog dat geen één baby hetzelfde is, dus gouden regels omtrent ‘slapen’ bestaan helaas niet. Toch kun je over het algemeen uitgaan van het volgende slaapschema.

0-2 maanden

Pasgeboren baby’s slapen de hele dag door met af en toe een onderbreking om te drinken, verschoont te worden en even lekker te knuffelen. De eerste maanden gemiddeld zo’n 14 tot 18 uur per dag, al kunnen sommige baby’s in de eerste weken ook met gemak baby’s 20 uur aantikken. Als je baby overdag langer dan 2-3 uur achtereen slaapt, maak hem dan wakker. Zo komt hij sneller in het dag/nachtritme. Plus lang dutten betekent minder eten overdag, en dat betekent meer honger in de nacht. Lees: gebroken nachten.

Van een echt ritme kun je nu vaak nog niet spreken. Een baby eet en valt daarna snel weer in slaap. Hoe gezellig en makkelijk een slapende baby op schoot, in de box of kinderwagen ook is, leg je baby het liefst een paar keer per dag in zijn eigen bed. Zo leert hij dat dit de plek is om te slapen. Daar heb je niet alleen ’s nachts, maar ook als hij straks naar vaste slaapjes gaat, profijt van.

2-4 maanden

Vanaf een week of 6 kan je baby al langzaamaan een slaapritueel gaan herkennen. Leg je baby daarom vanaf nu wat vaker rond dezelfde tijd in z’n eigen bedje voor een dutje. Zo krijgt je baby een regelmaat die jou ook meer rust geeft. Fysiek gezien kan een baby vanaf 6 weken doorslapen zonder onderbreking voor voeding, al zijn er maar weinig ouders die dit geluk kennen.

Lenneke: ‘De eerste weken sliep onze zoon overdag in zijn eigen bedje, maar na een maand vond ik het zo zielig dat ik hem steeds maar ‘wegstopte’. Dus bleef hij overdag gezellig beneden. Hij sliep op de bank, in de box of een wipper. Tot hij niet meer in zijn eigen bed wilde slapen. Aiii. Twee weken en veel huilbuien later, sliep hij eindelijk weer rustig door boven in zijn eigen bed.’

Nu betekent doorslapen nog niet dat je kind meteen 12 uur achtereen slaapt. Voor een baby is dat max 5-6 uur. Bijvoorbeeld van middernacht tot 5 of 6 uur in de ochtend. De overige uren slaap zijn verdeeld over 3-4 slaapjes per dag. Lukt het je baby maar niet om meerdere uren achter elkaar te slapen? Probeer dan eens een van deze tips en trics.

4-6 maanden

Gemiddeld slapen baby’s nu nog maar 14-15 uur per dag, waarvan zo’n 10 uur in de nacht. Je baby is dus overdag steeds langer en vaker wakker. Super gezellig! Vaak slapen baby’s op deze leeftijd nog niet de hele nacht onafgebroken, want veel baby’s krijgen nog een avond- of zelfs nachtvoeding. De overige uren slaap zijn verdeeld over 3 tot 4 slaapmomenten overdag.

Marije: ‘Onze kleine was na de nachtvoeding altijd klaarwakker en wilde niet meer terug haar bed in. Een vriendin tipte ons het heel zakelijk te houden. Niet praten, geen oogcontact maken en voeden in een donkere kamer. Na drie dagen begreep ze dat ze weer moest slapen.’

Vanaf 6 maanden

Als je baby een half jaar is, slaapt hij nog steeds 14-15 uur per dag, alleen maakt hij (als het goed is) steeds meer uren in de nacht. Met een beetje geluk tikt hij ’s nachts de 11 uur aan, en slaapt hij bijvoorbeeld van 7 uur s ’avonds tot 6 uur in de ochtend. Of nog langer. De meeste baby’s worden in de nacht nog wel één of meerdere keren huilend wakker. Van de 8 maanden oude baby’s is maar 60-70 procent in staat zichzelf weer in slaap te krijgen, nadat ze ’s nachts wakker geworden zijn. Overdag leg je je baby nu 2-3 keer op bed, al is het derde slaapje vaak een korte powernap (30 minuten doet wonderen!) omdat ze het anders niet trekken tot de avond. Rond de 9 maanden gaan veel baby’s over van 3 naar 2 slaapjes van zo’n 2 uur. De ideale bedtijd is tussen de 7 uur en 8 uur ’s avonds.

Jessie: ‘Sinds mijn zoon een knuffeldoek in zijn bed heeft, slaapt hij veel sneller. Als ik hem op bed leg grijpt hij er meteen naar, wrijft ermee in z’n gezicht en binnen een paar minuten is hij vertrokken.’

Handig hulpmiddel: Wakkertijden

Bij het creëren van een vast slaapritme moet je je niet blindstaren op slaaptijden. De truc is om te kijken naar ‘wakkertijden’: de tijd dat een baby wakker kan blijven (incl. voeden). Dat is gemiddeld genomen bij vrijwel alle baby’s gelijk, in tegenstelling tot het aantal uren slaap. Goed om te onthouden: als je de dag later begint, schuift zijn slaapje daarna ook op. Ofwel: wordt hij een uurtje later wakker ’s morgens, dan kan hij ook een uur later naar bed.

Leeftijd            Wakkertijd

0-2 weken                     30-45 minuten
2-6 weken                     45-60 minuten
7-12 weken                   60-75 minuten
3-5 maanden                1,5 uur
6-12 maanden              2-4 uur

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

happiest baby

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Handig slaapschema: zoveel slaap heeft je baby het eerste jaar nodig
Sluiten