De baby 30 jun 2018 Susan Dalstra

9 redenen waarom een single mama zijn zo gek nog niet is

Vooropgesteld dat in je eentje de zorg voor een kind dragen loodzwaar is en iedere single mama daarom een staande ovatie verdient, kan het ook echt (best veel) voordelen hebben. 

Als alleenstaande moeder ben je zo gewend beslissingen alleen te maken, dat knopen doorhakken je tweede natuur is geworden. Het is niet iets wat de meeste vrouwen ambiëren, maar bedenk dat als het om wat voor reden dan ook gebeurt, er ook altijd een gouden randje is.

1. De knuffels

Die zijn allemaal voor jou. Je hoeft niks te delen en je nergens schuldig over te voelen. Jij krijgt de naschoolse gesprekjes over wie in de klas vervelend deed, wat ze tussen de middag hebben gegeten en wie deze week hun beste vriend was. Jullie kunnen na school samen spelen en het avondeten uitstellen totdat jullie allebei honger hebben. En dat kan prima een kom yoghurt met cruesli zijn – zijn kinderen dol op.

2. Het schema

Het is namelijk jouw schema. Je hebt alleen rekening te houden met jouw wereld en dat van je kind. Geen trainingen en  geen vergaderingen na werktijd – vooral die afspraken die altijd uit het niets op de meest onhandige momenten opdoemen. Daar hoef je niet mee te dealen.

LEES OOK: 9x opvoedstijlen waar millenial moeders in uitblinken

3. De vakantie

Als verlenging van de schema’s: de vakanties. Jij plant gewoon de vakantie en het gebeurt. Je overlegt meer met je kind waar jullie naartoe willen. Je kind(eren) zien je op vakantie buiten de dagelijkse routine. Jij bent niet alleen een moeder op vakantie, maar voelt ook weer even hoe het was voor je een ouder werd. Bovendien kan je alles meenemen wat je wil want er is genoeg ruimte in de auto.

4. Het geld

Deze is een beetje tricky. Een alleenstaande ouder zijn, staat niet bepaald gelijk aan welvaren. Maar hoe dan ook is het geld voor jou en je kind. Je budgetteert, zorgt ervoor dat het uitkomt en bepaalt zelf waar het geld dat overblijft naartoe gaat. Je hoeft niet geheimzinnig te doen over aankopen, maar kan als jij dat wil je geld zonder schuldgevoel uitgeven aan een exorbitant dure lipstick.

5. Het dorp

Niet letterlijk het dorp, maar het dorp mensen dat je om je heen verzamelt en op wie je kan rekenen. Ook al voelt het misschien niet alsof er een heel dorp achter je staat; er zijn altijd mensen bereid je te helpen als je het nodig hebt. Je bent ook een geweldige ouder zonder hulp, maar het is een fijne gedachte dat je er altijd om kan vragen.

6. Het moment dat ze in bed liggen

Het is helemaal oké om toe te geven dat dit het moment is waar iedere alleenstaande moeder naar uitkijkt. Je kind ligt veilig ingestopt in bed, het huis stil en je kan eindelijk even ontspannen. Je kan de series kijken die je niet met hen kan kijken (Temptation Island, iemand?), je kan een glas wijn inschenken of een bak ijs helemaal leegeten zonder veroordelende blikken. Of je kan je focussen op een project dat niets met het ouderschap of werk te maken heeft. Deze paar uurtjes zijn je dierbaar.

7. De keuzes

Jij maakt ze. Allemaal. De school waar je kinderen naartoe gaan, de arts die je bezoekt, de alledaagse dingen die in je leven opdoemen. Je kan de mening vragen van mensen die je hoog hebt zitten, maar uiteindelijk is het jouw besluit. Van besluiten omtrent de schoolkeuzes van je kind tot kapsels; het is aan jou (en je kind) en dat is iets om van te genieten.

8. De knutseltafel

Die kan gewoon een knutseltafel blijven – ook als er in huis nooit wordt geknutseld. Het is de tafel waarop al het schoolwerk ligt, of een puzzel of iets anders wat gegarandeerd vlekken geeft. Het is de creatieve ruimte die is gevrijwaard van je verder opgeruimde, schone huis. Oh en gratis tip: als jullie eten aan de knutseltafel, doen kinderen opeens wel enorm hun best om niet te knoeien. Let maar op.

9. De onafhankelijkheid

Of je het door hebt of niet; je brengt je kinderen onafhankelijkheid bij. Je kinderen zien hoe jij de ballen in de lucht houdt om alles soepel te laten verlopen. Ze zien je plannen, budgetteren, shoppen en jongleren en weten dat je dit allemaal voor hen doet. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar de mooiste verhalen komen meestal niet voort uit rozengeur en maneschijn. Die komen voort uit hard werken en vasthoudendheid. Het maakt een promotie maken op je werk, een diploma halen of eindelijk onder de knie krijgen hoe je een visgraatvlecht maakt nog bijzonderder. Dat doe je allemaal voor de toekomst van je kinderen (en een diploma is niet helemaal hetzelfde als een visgraatvlecht, maar echt,  zo’n vlecht maken is nog verdraaid ingewikkeld).

Niet alleenstaand? Deze 5 relatiestruggles kun je verwachten als je net een kind hebt gekregen.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
9 redenen waarom een single mama zijn zo gek nog niet is
Sluiten