4 signalen waaraan je herkent dat je kind introvert is

Eén van de leukste dingen om aan te denken tijdens de zwangerschap is wat voor persoonlijkheid je kind heeft. Is hij/zij lief en verlegen? Of juist iemand die altijd in de spotlight wil staan? Is je kind introvert of extravert? Als jouw kleintje eenmaal geboren is, kun je in ieder geval aan de volgende signalen herkennen of je zoon of dochter introvert is.

Wat betekent het precies als je kind introvert is? Eén ding is zeker: het heeft niet te maken met zijn of haar sociale vaardigheden. Om een lang verhaal kort te maken betekent het vooral dat introverte mensen een gevoeliger zenuwstelsel hebben. Daardoor hebben zij meer tijd nodig om de prikkels te verwerken.

LEES OOK: Is je baby geboren op een zondag? Dit zegt het over hem!

4 signalen dat jouw kind introvert is

Coach Eline Sluys schrijft het volgende over introverte mensen: ‘Een introvert richt zijn bewustzijn op hoe zijn binnenwereld de buitenwereld ervaart. Een introvert let niet zozeer op wat er zich buiten hem afspeelt, maar veel meer op welke indruk dat op hem maakt, wat het in hem losmaakt en welke innerlijke reacties erop volgen. De maatstaf voor zijn beslissingen ligt in zijn eigen belevingen en ervaringen.’ Zo herken je die:

1. Ze zijn gevoelig voor wat er in hun omgeving gebeurt

Eén teken waaraan je introversie kunt herkennen is als je kind rustig is, maar wel veel moeite heeft om rustig te blijven als hij/zij in een omgeving geplaatst wordt waar veel gebeurt. Of waar veel geluid is.

2. Ze hebben tijd nodig om aan nieuwe mensen te wennen

Het ene kind loopt weg met nieuwe mensen, maar niet ieder kind is zo. Is jouw kind introvert? Dan heeft hij/zij even de tijd nodig om aan nieuwe mensen te wennen. Het kan dus gebeuren dat je kind in eerste instantie het niet uitschreeuwt van blijdschap.

3. Ze schrikken snel(ler)

Heb je ook weleens dat je schrikt als iemand ineens naast je staat omdat je zo geconcentreerd bezig bent? Of omdat je diep in gedachten verzonken bent? Bij een kind is dat een signaal van introversie.

4. Ze zijn te vroeg geboren en wegen relatief weinig

In het geval van baby’s is de kans groot dat het kind introvert is als het te vroeg wordt geboren. In dit geval gaat het om premature baby’s (voor 32 weken) die relatief weinig wegen bij de geboorte. Volgens onderzoek zijn zij op latere leeftijd vaker introvert.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
4 signalen waaraan je herkent dat je kind introvert is
Sluiten