Sherita: “Het lijkt wel alsof in Spanje een meisje een jongetje is totdat ze oorbellen heeft”

Sherita Jager 21 jul 2018 Column

Al eerder schreef ik over de verschillen tussen moeder zijn in Nederland, of in Spanje. Zonbescherming, lange vakanties en tot heel laat buiten spelen. Dit zijn niet de enige verschillen. Er zijn nog veel meer verschillen tussen moeder zijn in Spanje en Nederland. Sommige zijn grappig, andere ronduit vervelend.

De haren van baby-meisjes scheren

“Ohhh wat een haren. Wanneer gaan je ouders die haren nou eens knippen?”, vraagt de huisarts aan onze 2 maanden oude baby. Vriendlief en ik kijken elkaar verward aan. “Ze heeft toch prachtige haren?”, vragen we enigszins lachend aan de dokter.

Hij zegt niets, en plaatst de eerste inenting in Victoria’s been. Ze begint te huilen en we vertrekken weer. Twee maanden later, bij het volgende bezoek, zegt de dokter wéér iets over haar haren. We vragen we wat hij precies bedoelt. Haren scheren was beter voor de haargroei en je krijgt er dik haar voor terug, vertelt onze kale dokter.

Behoorlijk achterhaald en bovendien iets wat totaal niet bij zijn vakgebied hoorde. Toen de dokter het bij het derde bezoek weer opbracht, opnieuw lichtjes naar sigaretten rook, en ook nog eens meende dat Victoria in haar eigen kamer moest slapen, zijn we van dokter gewisseld.

Oorbellen

Ook al droeg Victoria roze mutsjes en sokjes als we buiten waren en ze in de draagzak zat, ze werd altijd aangesproken als jongetje. Het maakt niet uit hoe ik haar ook kleed, het lijkt wel alsof in Spanje een meisje een jongetje is totdat ze oorbellen heeft.

Ik vind het best een beetje ongemakkelijk als ik in Nederland moet vragen of de baby een jongetje of een meisje is, maar dat vele malen liever dan mensen die ervan uit gaan dat het een jongetje is, puur omdat de baby geen oorbellen heeft.

Alles nieuw kopen

Een met de naam van het kind geborduurde luiertas, perfect passend bij de gepersonaliseerde kinderwagendeken voor in de luxe kinderwagen, is hier als jonge ouder het hoogst haalbare, geloof ik. Ik ben zelf gek op tweedehands en snap, vooral bij baby’s, het nut van nieuwe spullen en kleding echt niet.

Hier doet men niet echt aan tweedehands, en het is dan ook best lastig om hier goede en leuke tweedehands spullen te kopen. Gelukkig hebben we pakketjes uit Nederland, en de IJhallen in Amsterdam waar opa en oma of ik, altijd even losgaan als er weer nieuwe kleding nodig is.

Kinderen in poppenkleding

Kinderen worden in Spanje altijd aangekleed als ouderwetse poppen – soms is dit stiekem best schattig. Ze dragen gepofte broekjes, bretels, kniekousen, lakschoentjes en stijve jurkjes. Als er broertjes of zusjes zijn, worden deze allemaal hetzelfde gekleed.

Als ik Victoria enkel in een romper naar buiten meenam, werd ik vreemd aangekeken. Blote voeten vond Victoria heerlijk, en ik vind het van de gekke om een baby schoentjes aan te doen. Daar werd ik ook op aangekeken. Toegegeven, een romper en blote voeten is niet echt charmant, maar met 35 graden gaan comfort vóór looks.

Weinig draagzakken op straat

Misschien verschilt dit per stad of dorp, maar in Madrid zie ik erg weinig draagouders terwijl het in Nederland erg hip is, geloof ik. Chique en dure kinderwagens zie je overal, maar een goede draagzak is zeldzaam.

Ik had eigenlijk verwacht dat je juist in een grote drukke stad meer draagzakken zou zien, maar dat is dus niet het geval. Wel krijg ik altijd heel leuke reacties van mensen als ze mij zien dragen.

Hoewel er veel verschillen zijn, doet elke ouder natuurlijk wat het beste is voor zijn of haar baby. En of het nu linksom is of rechtsom, iedereen volgt zijn of haar overtuiging en verschillen maken ons rijker. En met een Venezolaanse papa en een Nederlandse mama zullen we onze dochter hier in Spanje het beste uit alle werelden proberen mee te geven.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Sherita: “Het lijkt wel alsof in Spanje een meisje een jongetje is totdat ze oorbellen heeft”
Sluiten