Column 31 okt 2018 Sherita Jager

Sherita: “Het is toch heel gek dat wij moeders onszelf moeten indekken?

Vorige week was Victoria Koblenko de online-bemoeials écht even zat. Nadat de actrice op Instagram een privéberichtje had gekregen of ze wel genoeg tijd met haar zoon besteedde, vroeg ze zich openlijk af waarom iedereen zich zo bemoeit met de opvoeding van haar zoon. Ongevraagd advies of zelfs kritiek en momshaming is iets wat niet alleen bekende moeders meemaken. Ook huis-tuin-en-keukenmoeders hebben het zwaar in een wereld waar iedereen maar zomaar zijn mening geeft.

Wat gij niet wilt…

Eerder onderzoek wees al uit dat moeders van nu het moeilijker hebben dan vroeger. Op het internet waar iedereen te pas en te onpas zijn mening geeft, vallen er vaak slachtoffers. Moeders zijn vaak de pineut, maar tegelijkertijd óók degenen die veel bekritiseren. Heel tegenstrijdig, toch?

Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet – is een wijze les die wij altijd meekregen. Waarom is het dan toch zo moeilijk om onze mond te houden en ons niet te bemoeien met de opvoedmethodes van een ander? En waarom raakt het ons zo?

Waarom doen we het?

We vervelen ons, we zijn boos en we moeten het op iemand afreageren. Daarnaast zijn we een beetje jaloers, overweldigd, moe, verward en zijn we continu op zoek naar bevestiging. We zijn soms zo bang dat we onze lieve kleine mensjes waar zo we zielsveel van houden verprutsen, en willen daarom graag wat extra bevestiging.

Als we dat niet genoeg krijgen, gaan we in de aanval en bekritiseren we alles wat niet binnen onze denkwijze past. Een soort van omgekeerde bevestiging, zeg maar. Ted talker en psycholoog Alexandra Sacks legt het goed uit: “Als moeders andere benaderingen van het ouderschap beoordelen als ‘slecht’ of zelfs beschamen, stellen ze zichzelf even gerust dat ze een ‘goede moeder’ zijn. Dit zwart-witdenken kan leiden tot een tijdelijke boost van zelfvertrouwen, maar het is meestal van korte duur en vaak heeft dit het ongelukkige gevolg dat iemand anders wordt neergehaald,” vertelt ze aan online magazine romper.com.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

‘Of we wel genoeg tijd hebben voor ons kind?!’ aldus een bezorgde dame in m’n DM. We keken elkaar aan, probeerden ons te herinneren wanneer ons vorige romantische weekend samen was en kwamen na lllllang denken tot de conclusie dat ‘t december 2016 was. Bijna 2(!) jaar terug. Of we wel genoeg tijd hebben voor ons kind?! Ik dacht dat alleen mensen die hun kinderen op hun social media posten ongevraagd les in opvoeding kregen 😉 We posten bewust nauwelijks iets van onze zoon, maar zelfs zonder kind in beeld lukt ‘t sommige mensen om je een schuldgevoel aan te praten. Even een peiling onder mijn eigen testpanel. HOE VAAK mogen papa en mama per jaar samen romantisch weekendje weg voordat men de kinderbescherming mag bellen ?

Een bericht gedeeld door Victoria Koblenko (@vkoblenko) op

Opmerkingen doen pijn

In veel gevallen is er geen duidelijke goed of slecht in moederwereld. Er is geen Oermoeder, en dat maakt het moederschap ingewikkeld, maar ook makkelijk om te veroordelen. Niemand heeft de wijsheid in pacht en moeder zijn is geen exacte wiskunde.

Niemand wil horen dat ze het niet goed en dat maakt ons vatbaar voor kritiek. Want hoe zelfverzekerd we soms ook lijken, als een andere moeder het op een andere manier doet, worden we onzeker. Het vonnis van onbekenden, of juist bekenden! – doet ons wankelen.

Ongevraagde les in opvoeding

Ook Victoria gaf in haar post toe dat het haar echt wel af en toe raakt. De actrice post bewust weinig van haar kind, maar kreeg toch commentaar. “Ik dacht dat alleen mensen die hun kinderen op hun social media posten ongevraagd les in opvoeding kregen. We posten bewust nauwelijks iets van onze zoon, maar zelfs zonder kind in beeld lukt ‘t sommige mensen om je een schuldgevoel aan te praten.” En ook al zijn er veel moeders die er wél lak aan hebben, is het grootste gedeelte van de moeders echt wel van slag na een gemene opmerking – al is het maar voor heel even.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Hoe moeilijk om dit lekkere hummeltje los te laten voor werk.. 🤗 . . #JaMijnZoontjeDraagtInDeNachtNogEenLuier #OhEnSomsZijnSpeentje #EnInderdaadLekkerBijMamaInBed #EnJaHijSlaaptInEenTshirtGeenPyjama #EnDatBepalenWijLekkerZelf #OmdatHetKan 😄 #Heerlijk #LekkerLangKleinBlijven #SuperBlessedMetEenGezondBlijKind #VoorEeuwigDankbaar #JustLove #MyEverything #WeDoItOurWay ❤️

Een bericht gedeeld door Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) op

Kun je ongevraagd advies voorkomen?

Yolanthe Cabau dekte zich vorige week in toen ze een foto op Instagram zette waarop haar zoontje lag te slapen. Bij de hashtags werd duidelijk dat ze wíst dat er commentaar kon komen op de foto. #JaMijnZoontjeDraagtInDeNachtNogEenLuier #OhEnSomsZijnSpeentje #EnInderdaadLekkerBijMamaInBed #EnJaHijSlaaptInEenTshirtGeenPyjama #EnDatBepalenWijLekkerZelf #OmdatHetKan, waren een paar van de hashtags die Yolanthe onder de foto van haar zoontje plaatste. En, gek genoeg werkte het! De foto kreeg veel lieve opmerkingen en steunbetuigingen. Andere moeders dekken zichzelf vaak in door te vertellen waarom zij of hun kind iets wel of niet doen. Het lijkt een geweldige manier om de haters voor te zijn maar het lost het probleem natuurlijk niet op.

Stop de kritiek en help elkaar

Want het is toch eigenlijk heel gek dat we onszelf moeten indekken, verantwoorden of redenen moeten geven waarom we iets doen? Laten we gewoon ophouden met kritiek geven en houd je advies, mening of manier van werken voor jezelf. Elke mama heeft haar eigen manier om iets te doen, en dit hoeft niet gepromoot te worden aan andere moeders. Als ze er interesse in hebben vragen ze er zelf naar. Het is al lastig genoeg, dus leg je telefoon en scherpe tong even weg en geef elkaar in plaats daarvan een knuffel, en vertel die nieuwe mommy meteen dat ze het ge-wel-dig doet.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Sherita: “Het is toch heel gek dat wij moeders onszelf moeten indekken?
Sluiten